Connect with us

Aktuality

Až tri štvrtiny mestských novín sú skôr propagandou tvrdí Transparency International Slovensko

Published

on

Reklama

Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko rozbehla hodnotenie radničných periodík, nakoľko veľké množstvo slovenských miest a aj mnohé väčšie obce investujú ročne do vydávania radničných periodík dovedna milióny eur. Hlavným účelom má byť informovanie obyvateľov o samosprávnych témach, ktoré pre komerčné média často nie sú dostatočne atraktívne. Mnohí obyvatelia, aktivisti, opoziční politici či novinári z rôznych kútov Slovenska však roky poukazujú, že realita na Slovensku je úplne iná. Podľa výsledkov má najprínosnejšie radničné noviny bratislavské Nové Mesto, piešťanská Radnica informuje dopadla v hodnotení skôr podpriemerne. O výsledkoch informovala Transparency International Slovensko na tlačovej konferencii v utorok 7. februára. top hlásne trúby

Dosiaľ na Slovensku neexistoval projekt, ktorý by úroveň radničných novín podrobnejšie mapoval a porovnával. Transparency International Slovensko sa preto inšpirovalo obdobným projektom českého združenia Oživení a na základe ich overenej metodiky sme sa zamerali na podrobné hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru novín v 100 najväčších mestách na Slovensku. Do porovnania sme napokon zaradili 83 samospráv, ktoré vydali alebo financovali za posledné dva roky aspoň päť čísel radničných novín. Piešťanská Radnica informuje bola hodnotená na základe vydaní 03/2016 až 07/2016.hlásne trúby

Reklama

V hodnotení sa mimovládka zmerala na viacero pozitívnych i negatívnych faktorov ako sú podiel samosprávnych tém v novinách, poskytnutie priestoru pre kritické a polemické názory, zapájanie verejnosti do budúcich rozhodnutí, anonymita článkov, nadmerná propagácia primátora a vedenia mesta či podiel zmienok poškodzujúcich oponentov. Ak by v periodiku panovala úplná rovnováha medzi pozitívnymi a negatívnymi ukazovateľmi, jeho skóre by dosiahlo 50 percent (Index Benefit). Piešťanská Radnica informuje dosiahla hodnotu indexu 38.30 percenta a politická plocha v periodiku tvorí 65.05% obsahu, spolu sa vyskytuje 73 zmienok o vedení radnice a reklama zaberá 0% z celkovej plochy obsahu.radnica v tabuľke

„Periodikum Radnica informuje prináša rôzne názory na politiku radnice a aspoň časť obsahu je vyvážená. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, zvyšuje šancu na participáciu občanov na rozhodnutiach samosprávy, články o politike radnice majú jasného autora, slúži často ako nástroj pre účelovú prezentáciu vedenia radnice a vedenie radnice je na fotkách zobrazené v rozumnej miere,“ uvádza v hodnotení piešťanského radničného periodika Transparency International Slovensko.

Reklama

Rôzne dopadla v jednotlivých hodnotených mesiacoch Radnica informuje v hodnotení SIGNAL, ktorým mimovládna organizácia nazýva kritérium plurality obsahu pre jednotlivé čísla novín. Z piatich hodnotených čísiel dosiahlo piešťanské periodikum dve dobré a rovnako tak slabé ohodnotenie, v jednom čísle nebola žiadna dvojstrannosť názorov.

Najhorším bolo podľa Transparency International Slovensko číslo z apríla 2016, ktoré prinášalo iba oficiálny názor politického vedenia a úplne chýbala diskusia. Prináša pomerne veľa informácií o činnosti radnice a propaguje vedenie radnice abnormálne často. Číslo z mája 2016 bolo v indexe SIGNAL označené ako slabé, pretože prezentovalo hlavne pozitívny obraz o radnici, polemika v texte je prítomná, ale minimálne. Opäť prinášalo pomerne veľa informácií o činnosti radnice a propagovalo vedenie radnice abnormálne často. Júnové číslo už prinášalo rôzne názory na politiku radnice a aspoň časť obsahu je vyvážená, ale i v tomto vydaní bolo vedenie radnice bolo opäť propagované vo veľkej miere.

radnica plocha o budúcich rozhodnutiach

Jedným z pozitívnych výsledkov periodika Radnica informuje bola plocha obsahujúca informácie o budúcich rozhodnutiach mestského úradu. Naopak na nelichotivom treťom mieste sa umiestnila na základe výsledkov hodnotenia plochy s obsahom, ktorý poškodzuje, podáva alternatívne vyjadrenia voči činnosti i politike radnice a útočí na názorových oponentov.

top POP poškodzujúca plochaPre viac informácií o výsledkoch projektu navštívte našu stránku hlasnetruby.transparency.sk.

-lt/Zdroj, foto a grafika: Transparency International Slovensko, Nadácia otvorenej spoločnosti, Hlásne trúby-

Populárne články