Connect with us

Novinky

Rugby Union Club Piešťany hodnotí jesennú časť sezóny

Published

on

Reklama

Rok 2016 je pre piešťanské, ale aj slovenské rugby veľmi úspešný a dá sa povedať, že aj prelomový. V máji sa Slovenská rugbyová únia stala členom svetovej rugbyovej organizácie World Rugby a takisto členom Slovenského olympijského výboru, čomu prospel aj návrat špecifického 7´s rugby na Olympijských hrách v Riu 2016. Počas horúcich letných dní si hráči skrátili čakanie na novú sezónu rôznymi turnajmi. Zabavili sa na atraktívnom Beach rugby v Žiline, prezentovali rugby na akcií Športové dni Piešťany a tesne pred štartom sezóny prezident Terry Purton združil viacero tímov zo Slovenska, ktoré sa predstavili na medzinárodnom Karpatskom pohári v maďarskom Váci. Spoločný výber pod hlavičkou RUC Piešťany získal v kategórií U18 2. miesto, U16 3. miesto a mužstvo obsadilo 4. miesto.

Beach Rugby_resize

Reklama

Sezóna 2016/17 je pre RUC Piešťany prvou regulérnou sezónou a naši hráči odohrajú spomedzi všetkých slovenských tímov najviac súťažných stretnutí, čo im bezpochyby pomôže v rozvoji. Náš klub je hlavným iniciátorom celoslovenského projektu Development tímu, alebo ak chcete takzvaného Rozvojového tímu, ktorý dáva priestor najmä nováčikom a hráčom, ktorí nedostávajú vo svojich domovských tímoch toľko príležitostí. Ide o dlhodobý projekt, ktorého cieľom je zvýšiť úroveň kvality slovenských hráčov, tímov a teda aj súťaží. Medzičasom vznikol aj juniorský Development tím, ktorý sa takisto predstaví v rakúskej súťaž. Začiatkom septembra zasiahla Slovensko generálna reklamná kampaň „Poď na rugby“, kde sa objavili aj tváre a telá našich hráčov.

Jesenná časť sezóny odštartovala prvý septembrový víkend olympijskými „sedmičkami“ v Bratislave v rámci 1. kola Memoriálu Tonyho Puverle. Náš tím odohral tri stretnutia, v ktorých na nešťastie nespoznal chuť víťazstva.Juniorský Development tím 2_resize

Reklama

Výsledky:
RUC Piešťany – 1.RC Slovan Bratislava 21:28
RC Spartak Trnava – RUC Piešťany 28:14
RUC Piešťany – RC Žilina Bears 10:19

V polovici septembra sa v maďarskom Ostrihome konali ME U18 v 7´s rugby, kde sa predstavilo viacero piešťanských nádeji v najcennejšom drese s dvojkrížom na hrudi. Naši mladíci vybojovali historické prvé víťazstvo v sedmičkách na vrcholovom európskom podujatí, keď dokázali poraziť Slovinsko 24-0 a obsadili tak 11.miesto na ME 7’s skupina Trophy v kategórii U18.

21. septembra sa odohral vôbec prvý zápas slovenského Development tímu v 2. rakúskej lige, ktorý tvorili menej skúsení hráči z viacerých klubov. Nováčikovskú daň si chlapci pod vedením nášho prezidenta Terryho Purtona museli vybrať až do samého dna a prehrali vysoko 3:106.

Mesiac október sme začali sedmičkami v Žiline, kde sa nám podarilo pri veľkej konkurencií aj zvíťaziť. Pevne veríme, že sa aj v tejto olympijskej disciplíne budeme napredovať a zlepšovať sa. Výkony sa každý zápasom zlepšujú, keď odstránime pár nedostatkov v hernom prejave, tak sa dostavia aj výsledky.Juniorský Development tím_resize

Výsledky:
RUC Piešťany – 1.RC Slovan Bratislava 7:29
RK Bratislava – RUC Piešťany 0:47
RC Spartak Trnava – RUC Piešťany 26:7
RUC Piešťany – RC Žilina Bears 0:26

Ďalšiu historickú udalosť v rozvoji nášho klubu sme zaznamenali 14. októbra, kedy sa uskutočnil prvý tréning Mini-rugby. V spolupráci s CVČ Ahoj Piešťany sme zložili tím v kategórií U12 respektíve U10. Mladíci nám robia obrovskú radosť a už sa nevieme dočkať na súboje na ihrisku v jarnej časti sezóny.

Mini-rugby_resizeO dva dni neskôr sa v Piešťanoch odohrali prvé domáce zápasy juniorského a mužského Development tímu. Juniori sa predstavili proti rovesníkom z Viedne a boli viac ako vyrovnaným súperom. Keďže domáci nevedeli pretaviť záverečný tlak do vytúžených bodov, tak prehrali v pomere 31:15. Po juniorskom zápase nasledoval seniorský a tam už išlo o jednoznačnú záležitosť. Slovenský výber nedokázal konkurovať skúseným Rakúšanom a po hladkom priebehu si RC Krems viezol z Piešťan víťazstvo 72:6. Zaujímavosťou týchto stretnutí bol novozélandský rozhodca Greg Foster, ktorý má množstvo medzinárodných skúseností a všetci v klube sme boli vďační, že si našiel čas práve na naše zápasy.

Develoment tím_resizeNasledujúci víkend si juniorský Development tím spolu s piešťanskými nádejami zmeral sily s tímom International school Vienna. Pod vedením nestarnúceho veterána Terryho Purtona si juniori pripísali na svoje konto víťazstvo 51:22.

Nabitý októbrový program sme zavŕšili domácim víťazstvom nad RK Bratislava v rámci 1. Respect development ligy. Diváci si mohli užiť kvalitné rugby. Skóre sa prelievalo z jednej strany na druhú, ale v druhom polčase sme potvrdili dominanciu a prehrali súpera 43:24. Víťazstvom nad minuloročným majstrom sme sa dostali na čelo druhej najvyššej 15´s ligy.
Bohužiaľ sme november začali nešťastnou prehrou so žilinskými Medveďmi 22:14 v dokonalom rugbyovom počasí. Záverečná strata koncentrácie nás pripravila o cenné body a takisto dominantné postavenie v 1. Respect development lige.

Zilina vs. PN_resizeNa prelome mesiaca sa Piešťany opäť stali dejiskom sústredenia rugbystov a rugbystiek z celého Slovenska. Následne cez víkend juniorský Development tím zavŕšil sezónu prehrou na pôde Stade Rugby club Wien v pomere 39:7.

SR U18_resize„V prvom rade rugby v Piešťanoch ide tým správnym smerom. Napriek tomu, že máme len niekoľko mužov v tíme, ktorý sú doplnení prevažne juniormi, avšak ktorých počet neustále rastie, tak máme tie správne predpoklady sa stať v nasledujúcich troch rokoch jedným z najlepších klubov na Slovensku. Z dlhodobého hľadiska majú Piešťany obrovský potenciál byť hlavným mestom Slovenského rugby. Ku kompletizácií klubu nám chýba len dievčenský tím, na čo sa chceme sústrediť v nasledujúcom období, keďže svetové ženské rugby je takisto na vzostupe. V neposlednom rade sa chcem v mene celého klubu poďakovať trénerom, hráčom, rodičom, divákom, médiám a samozrejme partnerom za podporu počas jesennej časti sezóny 2016/17. Veľká vďaka patrí aj predstaviteľom PFK, ktorých spoluprácu si nesmierne ceníme,“ vyjadril sa k aktuálnej sezóne prezident RUC Piešťany Terry Purton.

V jarnej časti sezóny budú Piešťany doslova žiť v rugby svete. Prečo…? To sa dozviete nabudúce. Prajeme príjemné prežitie sviatkov a hlavne rugby zdar.

-Filip Kráľ RUC Piešťany-

Populárne články