Connect with us

Novinky

Rugby: Slovensko vybojovalo v Estónsku druhé miesto

Published

on

Reklama

V estónskom Talline sa v polovici mája uskutočnil odvetný turnaj Európskeho pohára národov 3 divízie. Slovenská reprezentácia, ako posledný víťaz turnaja v Čiernej Hore, bola považovaná za papierového favorita a ašpiranta na postup. Žiaľ, tento cieľ sa nám nepodarilo naplniť, keď sme vo finálovom zápase nedokázali vyhrať nad domácou reprezentáciou a skončili sme na druhom mieste.

sk-xv-1

Reklama

Slovensko – Bielorusko 29:17 (8:10)

Bieloruské rugby bola pre reprezentáciu veľká neznáma. Tréneri poznali len výsledok spred dvoch rokov z barážového zápasu o postup do našej divízie, v ktorom si Estónsko s Bieloruskom poradilo s veľkým rozdieľom.

Reklama

Začiatok zápasu nevyznel v náš prospech, keď nás dôrazní Bielorusi prekvapili svojou agresívnou hrou v útočnej fáze a veľmi dobrou obranou. Naši hráči miesto rešpektovania jednoduchého herného systému, sa prispôsobili hre dobre fyzicky pripravených Bielorusov, do ktorých skúšali útočiť individuálne bez potrebnej podpory a narážali tak do obrannej steny súpera. Keď už sme sa na konci prvého polčasu dostávali ako tak do hry a na bieloruskej strane bola udelená žltá karta, tak rozhodcovské trio z Ruska ukončilo prvý polčas za stavu 8:10.

Do druhého polčasu akoby za Slovensko nastúpil nový tím. Určite k tomu dopomohlo striedanie čerstvých síl ako aj dôrazné slová trénerov cez prestávku. Naozaj to začalo fungovať, keď namiesto tlačených autov do veľkého súpera začali hrať útokom a pri trestných kopoch začali naši hráči využívať aj to, že môžeme bezbolestne navyšovať skóre kopom na bránu. Konečný rezultát tohto veľmi bojovného zápasu tak vyznel v náš prospech 29:17. Ihneď po stretnutí mal náš fyzioterapeut Janko Čermák plné ruky práce, pretože väčšina hráčov bola viac či menej zranená a pred nami bolo veľmi dôležité finále proti domácemu Estónsku, ktoré porazilo Čiernu Horu len tesne 16:13.

Podľa slov bieloruského manažéra ich tím za posledné obdobie prešiel veľkým progresom a hlavnú zásluhu má na tom hlavný tréner z Ruska. Taktiež sa v bieloruskom tíme objavilo aj pár hráčov z Ruskej federácie, ktorí majú predkov u svojho suseda a využívajú toto pravidlo Rugby World, na druhú stranu, pár hráčov z britských a ruských súťaží museli nechať z finančných dôvodov doma.

Zostava Slovenska: Michal Mihálik, Ondrej Štefanšich, Peter Kalina, Ondrej Hankowski, Miroslav Procházka, Andrej Rabara, Andrej Náter, Peter Vadina, Sebastián Náse, Martin Mihalik, Théo Fouillade, Jiří Krejčí, Martin Májovský, Patrik Poledna, Daniel Puha, Martin Veselý, Marián Múdrik, Miloš Tažký, Ján Szekely, Patrik Ľoch, Marcel Mana, Radek Fialka, Jan Chupík, Tomáš Černohorský.

Realizačný tím: Josef Fišer, Pavel Lištvan, Vladimír Kubala, Eduard Krützner, Michal Mikuláš, Jan Čermák, Terry Purton.

Body SR: Chupík (5), Fialka (5+5), Puha (3+2+3+3+3)

Slovensko – Estónsko 29:36 (3:26)

Do tohto zápasu nastúpilo viacero našich hráčov so sebazaprením a nedoliečenými zraneniami, ktoré si priniesli z prvého zápasu. Rovnako sme prišli o kapitána Mariána Múdrika, ktorého členok sa už nevedel tak rýchlo „zrepasovať“ a toto stretnutie aj cez veľké úsilie musel oželieť. K psychickej pohode hráčov tiež nepomohlo aj pár záhadných vecí zo strany usporiadateľa (pevne dúfame, že to nebolo naschvál), ako napríklad tréning na dostihovej dráhe, na ktorú sme sa museli dostať cez cválajúce kone, a na ktorej sa nenachádzalo žiadne sociálne zariadenie, o pitnej vode ani nehovoriac. Obed pred finálovým zápasom sme dostali 45 minút pred výkopom, a tak sme ho, samozrejme, museli odmietnuť. Estónci nenechali nič na náhodu a oproti minuloročnému turnaju vyšperkovali svoju zostavu o pár cudzojazyčných hráčov. Za najväčšiu hviezdu terajšieho estónskeho tímu môžeme považovať Luka Veebela, odchovanca akadémie Leicester Tigers a hráča Leicester Lions RFC, ktorý hrá anglickú National League 2. Z tohto tímu pochádzali aj ďalší traja hráči domácej reprezentácie.

Všetci naši hráči na ihrisku si uvedomovali, že tento už spomínaný hráč je absolútnym tvorcom hry domáceho mužstva a je potrebné si ho postrážiť na poste trojštvrťky, čo sa našim rugbistom však nepodarilo. Už v 13. minúte sme po jeho dvoch päťkách a jednej konverzii prehrávali 0:12 a v tomto momente sa zdalo byť všetko stratené. Do konca polčasu dokázali Estónci ešte dvakrát položiť a my sme si pripísali aspoň čestné prvopolčasové body z trestného kopu. Skóre sa zastavilo na strašidelných 3:26.

sk-est-4

Do druhého polčasu každý jeden z našich hráčov nastupoval s tým, že ešte nie je nič stratené a uvedomovali si dôležitosť tohto stretnutia. Ďalšia citeľná rana pre mužstvo bolo zranenie našej mlynovej spojky, ktorá sa nešťastne zrazila so spoluhráčom a odniesla si na pamiatku 10 štichov na tvári. Toto zranenie ešte viac zomklo mužstvo. Hráči si siahli na absolútne dno svojich síl a dokázali zdramatizovať zápas. V posledných minútach zápasu Estónci dohrávali už len v trinástich hráčoch pre 2 žlté karty. A v posledných sekundách zápasu boli už len dvanásti za udelenú tretiu žltú kartu, keď podľa nášho úsudku nám mala byť prisúdené trestná päťka za vysokú skládku meter pred bránkoviskom súpera, i keď ruský rozhodca bol iného názoru. Tlak nášho tímu prišiel neskoro, ale určite patrí obrovský rešpekt každému jednému reprezentantovi, ktorý sa dokázal pozviechať a stačilo veľmi málo, aby sme zvrátili tento zápas v náš prospech. Konečný stav 29:36.

Zostava Slovenska: Michal Mihálik, Ondrej Štefanšich, Peter Kalina, Ondřej Hankowski, Miroslav Procházka, Andrej Rabara, Andrej Náter, Peter Vadina, Sebastián Náse, Jiří Krejčí, Martin Mihalik, Théo Fouillade, Martin Májovský, Patrik Poledna, Daniel Puha, Martin Veselý, Miloš Tažký, Ján Szekely, Patrik Ľoch, Marcel Mana, Radek Fialka, Jan Chupík, Tomáš Černohorský.

Realizačný tím: Josef Fišer, Pavel Lištvan, Vladimír Kubala, Eduard Krützner, Michal Mikuláš, Jan Čermák, Terry Purton.

Body SR: Mihalik (5), Černohorský (5), Tažký (5), Rabara (5), Veselý (3+2+2+2)

Výsledky:

Slovensko – Bielorusko 29:17

Estónsko – Čierna Hora 16:13

Bielorusko – Čierna Hora 19:45

Slovensko – Estónsko 29:36

Celkové poradie:

1. Estónsko
2. Slovensko
3. Čierna Hora
4. Bielorusko

-lt/Zdroj a foto: slovakrugby.sk, Vladimír Kubala-

Populárne články