Connect with us

Novinky

Rugby: Reprezentácia U18 obsadila na Majstrovstvách Európy 11. miesto

Published

on

Reklama

Cez víkend sa v maďarskom Ostrihome uskutočnili premiérové Majstrovstvá Európy v olympijskom športe, rugby 7´s – U18 vo výkonnostnej kategórii Trophy. Pararelne sa odohrával ďalší juniorský turnaj vo vyššej výkonnostnej kategórii Championship v rumunskej Bukurešti. Zo 48 štátov, ktoré sú združené v Rugby Europe, sa turnajov Majstrovstiev Európy zúčastnila presná polovica a Slovensko medzi nimi nechýbalo.

Slovenské reprezentačné nádeje sa predstavili v Maďarsku a v základnej skupine, ktorá sa ukázala ako najťažšia, sa stretli s neskorším celkovým víťazom z Litvy, s finalistom zo Švédska a tímom Ukrajiny, ktorá obsadila konečné piate miesto. Naši chlapci síce nezvíťazili ani s jedným tímom v základnej skupine, ale dá sa povedať, že porážky neboli nejaké zdrvujúce a v niektorých fázach hry boli vyrovnaným partnerom pre súpera. Nie je jasné podľa akého kľúča zostavila Rugby Europe pôvodný ranking, v ktorom Slovensko figurovalo na 11. mieste a z ktorého následne boli zostavené tri základné skupiny. Je trocha čudné, keď sa už v skupinách stretnú najväčší favoriti na celkové víťazstvo a napríklad, také Bulharsko, ktoré sa nachádzalo na 12. mieste v pôvodnom rebríčku, si s jednou výhrou v základnej skupine nad Slovinskom zabezpečilo konečné ôsme miesto.

Reklama

Výsledky v základnej skupine:

Litva – Slovensko 29:5 (Body: 5-Jurík)

Reklama

Ukrajina – Slovensko 28:7 (Body: 5-Jurík, 2-Nemec)

Švédsko – Slovensko 38:0

konecna-tabulka

Tri prehry v rade nás posúvali do bojov o konečné 9. až 12. miesto. V semifinálovom zápase skupiny Bowl sme sa stretli s reprezentáciou Andorry. Andorské kniežatstvo má dlhoročnú rugbyovú tradíciu a aj keď je to miništát, tak určite nepatrí v rugby medzi trpaslíkov, ako je to napríklad vo futbale. Semifinálový zápas mal dve tváre. Tá prvá, horšia sa prejavila hneď v úvode, keď náš tím podal asi najhorší výkon na šampionáte a trvalo veľmi dlho, pokiaľ naši chlapci zistili, že so súperom sa dá hrať vyrovnaná partia. Polčas sme jasne prehrali 26:0 a všetko nasvedčovalo tomu, že nás čaká podobný scenár aj v nadchádzajúcom dejstve. Po ráznom dohovorení cez krátku polčasovú prestávku zo strany trénera chlapci v druhom polčase zabrali na plné obrátky, začali skladať a útočiť, čo bola tá správna tvár nášho tímu. Dokázali sme síce vyhrať druhý polčas 0:5, ale konečný rezultát znel jasne Andorra – Slovensko 26:5. (Body: 5-Nemec)

V poslednom zápase o konečné 11.-12. miesto sme narazili na mladú reprezentáciu Slovinska. Pred zápasom bolo prízvukované našim hráčom, že sa Slovinsko, ktoré ešte na šampionáte nezvíťazilo, podobne ako my, neporazí samé a nemôžeme predviesť takú hru, akú sme predvádzali v prvom polčase predchádzajúceho zápasu. Taktiež nastali zmeny v našej zostave, a to hlavne v sedmičkovom roji, ktorý sme museli trocha viac rozpohybovať, lebo väčšina hráčov, ktorá sa viazala do mlynu je skúsených a sú to aj dobrí hráči, ale žiaľ, sú vhodnejší na klasické XV rugby, ako behavé sedmičky. Takže sa naša mlýnová spojka posunula na piliera a snažili sme sa čo najviac útočiť do krídelných priestorov. Okrem úvodných pár minút sme kontrolovali celý priebeh stretnutia a podarilo sa nám zvíťaziť 24:0. Škoda, že sme sa nepokúšali viac útočiť individuálne, keď sme zbytočne zvolili prihrávku hráčom, ktorí neboli v pohybe, v opačnom prípade by mohlo byť skóre oveľa vyššie v tomto, ako aj predchádzajúcich zápasoch. (Body: 15-Jurik, 9-Nemec)

Okrem víťazstva a konečného 11. miesta je úspechom naša účasť na významnom európskom podujatí, na ktorom sme nespravili zlé meno slovenskému rugby. Našu hru kladne hodnotili aj prítomní zástupcovia Rugby Europe a Maďarskej rugbyovej únie, ktorí zdôraznili náš herný progres za posledné obdobie v juniorskej kategórii.

„Aj cez veľkú maródku, ktorá postihla juniorskú reprezentáciu pred odchodom na ME, sme boli schopní postaviť tím, ktorý má pred sebou svetlú budúcnosť a ďakujem našim mladým hráčom za príkladnú reprezentáciu Slovenska. Taktiež ďakujem celému realizačnému tímu za výbornú spoluprácu a našim partnerom za prostriedky, bez ktorých by sme sa nevedeli zúčastniť tejto významnej športovej akcie,“ hodnotí turnaj Vladimír Kubala, športový riaditeľ Slovenskej rugbyovej únie jeden z trénerov U18.

Reprezentovali SR U18 – 7´s:

Dávid Košťál, Martin Berger, Martin Urbánek, Dávid Brešťák, Daniel Nemec, Adam Scherer, Martin Kováč, Denis Juřík, Dávid Drozd, Lukáš Pomajbo, Lukáš Kessl, Filip Bobek

Realizačný tím: Vladimír Kubala,Terry Purton, Martin Soka

-Vladimír Kubala – Slovak rugby-

Populárne články