Connect with us

Šport

Rugby: Naši hráči absolvovali posledný tréning pred nedeľňajším turnajom

Published

on

Reklama

Piešťanské rugby čaká v nedeľu 1. novembra naozaj veľký deň – naši hráči sa po prvýkrát predstavia v exhibičných zápasoch, počas turnaja Memoriál Tonyho Puverle na štadióne PFK, pred domácim publikom. Od 12:00 budú mať diváci príležitosť vidieť aj 3. kolo Majstrovstiev Slovenska 7´s, takzvaného sedmičkového rugby a štyri tímy z Bratislavy, Košíc, Žiliny a Trnavy. Včera absolvovali piešťanskí rugbisti posledný tréning a na svoje zápasy sa už veľmi tešia. Obohatením programu bude prednáška Adama Porubského, ktorý je slovenským priekopníkom rugby na vozíku. O začiatkoch nášho rugby sme sa porozprávali s Terrym Purtonom a Filipom Kráľom. 

IMG_8019_resize

Reklama

Tím Rugby Union Club Piešťany vznikol vďaka iniciatíve prezidenta Terryho Purtona a Charlesa Cimetiera, ku ktorím sa pridali James Begg a Filip Kráľ. Skromný základ sa postupne rozrastal o ďalších a ďalších hráčov a v nedeľu si budete môcť po prvý raz pozrieť našich rugbistov v akcii. Káder momentálne tvoria Dominik Guláš, Jakub Augustín, Lukáš Chmelo, Michal Bartovič, Tomáš Škrabák, James Begg, Filip Kráľ, Lukáš Pomajbo, Ján Lehuta, Adam Scherer, Tomáš Opial, David Drozd, Pavlo Osypenko, Martin Kováč, Michal Líška a ďalší hráči pomaly pribúdajú.

„Prvý exhibičný zápas odohrajú naši chalani proti sebe, zostavíme dva rovnocenné tímy A a B, ktoré si potom zmerajú sily. Chalani sa už veľmi tešia, ako sa predvedú pred rodičmi a príbuznými. Motiváciou bude určite aj to, že sa na nich prídu pozrieť aj kamaráti a najmä kamarátky. Druhý zápas bude o dosť náročnejší, pretože proti našim hráčom nastúpi výber z ligy. Hrať pred domácim publikom bude pre nás všetkých veľkým zážitkom,“ povedal prezident RUC Piešťany Terry Purton.

Reklama

IMG_8091_resize

Ako začal príbeh rugby v Piešťanoch?

Ak by som sa mal vrátiť úplne na začiatok, tak to bolo jedno upršané sychravé ráno, kde som v práci obsluhoval dvoch anglicky hovoriacich cudzincov. Zachytil som, že sa bavia o taktike a najprv som si myslel, že hovoria o futbale. Neskôr ma prekvapilo to, že diskutovali o rugby a založení klubu v Piešťanoch. Prikývol som im na to, že by som to rád vyskúšal. Neskôr sme sa stretli ešte zopár krát a koncom novembra 2014 sme absolvovali prvý tréning.

unnamed

Koľko vás na tomto prvom tréningu bolo?

Je to vcelku vtipná historka, pretože na úplne prvom tréningu sme boli štyria a pes. Postupne ako čas plynul sa ku nám pridali ďalší chalani, oni oslovili svojich kamarátov a spolužiakov, vďaka čomu sa tím rozrástol. Podarilo sa nám podarilo vytvoriť sedmičkové družstvo na ktoré treba minimálne 12 – 13 hráčov. Vďaka streetbalovej akcii vo Vrbovom a podujatiu Športové dni Piešťany sa nám podarilo získať aj hráčov z Vrbového, Veselého a Ostrova.

Kde ste trénovali?  

S tréningom sme začínali pri Dome umenia a pri štadióne PFK na maličkej trávnatej ploche 5×5 metrov a museli sme k tomu pristupovať s veľkou dávkou pokory. Vďaka týmto skúsenostiam a relatívne ťažkým začiatkom si všetko, čo sa nám podarilo vybudovať, veľmi ceníme a nič z toho, čo máme, sme nedostali zadarmo.

IMG_8055_resize

Čo všetko vám rugby prinieslo?

Okrem športu a fyzickej aktivity je to najmä zlepšovanie sa v angličtine. Terry na nás hovorí len po anglicky a myslím, že to je pre chalanov veľkým prínosom.

Ako často a kde trénujete? 

Stretávame sa pravidelne v utorok, štvrtok o 17:00 a v nedeľu o 11:00. Vo štvrtok sme na Brezovej ulici na štadióne bývalého vodohospodárskeho učilišťa, ostatné dni trénujeme na štadióne PFK. Keď sa niekto bude chcieť prísť pozrieť na tréning, budeme radi a ak by sa chcel zapojiť, nepotrebuje v podstate žiadnu finančne nákladnú výstroj okrem kopačiek a chrániču zubov.

Akú vlastnosť potrebuje mať hráč rugby v prvom rade?

Ja sám mám na to takú slovnú hračku. Rugby síce je šport pre každého, ale nie je pre hocikoho. V tomto športe sú naozaj veľmi rozdielne herné pozície, vyžadujúce si rôzne typológie hráčov a postáv, ale každý hráč musí mať všetko v poriadku v hlave. Hráč musí hlavne prekonať svoj strach, pretože fyzicky aj psychicky je tento šport veľmi náročný. Je to tvrdý a kontaktný šport, ale dôležité je povedať, že nie je agresívny a má pevne stanovené pravidlá.

IMG_7995_resize

Hovorí sa, že rugby je šport gentlemanov. Je to pravda?

Toto vyjadrenie by som doplnil o to, že rugby je chuligánska hra, ktorú hrajú gentlemani. Naozaj to vyzerá tvrdo a nebezpečne, ale pravidlá sú naozaj veľmi striktné a absolútne vylučujú akúkoľvek zákernú hru. Základ je vidno už v tom, ako hráči rešpektujú rozhodcu, ktorý je naozajstným pánom na ihrisku a tiež svojich súperov.

Aké sú vízie klubu do budúcnosti?

Nedávno nás navštívil delegát z World Rugby a na základe tohto stretnutia je našim hlavným cieľom zostavenie tímu na klasické 15-tkové rugby. Bude to ťažké, pretože musíme popracovať na nábore a tréningoch, aby boli chlapci pripravení na majstrovstvá Európy. V tom nám veľmi pomáha športový riaditeľ Slovenskej rugbyovej únie Vladimír Kubala.

Program zápasov:
1. 12:00 – RK Slávia Košice : RK Spartak Trnava
2. 12:20 – 1. RC Slovan Bratislava : Žilina Bears RC
3. 12:40 – RUC Piešťany „A“ : RUC Piešťany „B“
4. 13:00 – RK Slávia Košice : 1. RC Slovan Bratislava
5. 13:20 – RK Spartak Trnava : Žilina Bears RC
6. 13:40 – RUC Piešťany : Výber ligy
7. 14:00 – RK Slávia Košice : Žilina Bears RC
8. 14:20 – 1. RC Slovan Bratislava : RK Spartak Trnava

-lt-

Populárne články