Connect with us

Novinky

Cyklista Jozef Metelka Paralympionikom roka 2015

Published

on

Reklama

Včera boli vrámci slávnostného galavečera vyhlásené výsledky ankety Športovec roka 2015, ktorú organizuje Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov. Titul získal cyklistický majster sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom Peter Sagan. Jedno z ocenení udelených vrámci ankety putuje aj do Piešťan. Pralympionikom roka sa stal cyklista Jozef Metelka.

Foto: Petra Mojžišova

Vyhlásenie Paralympionika roka bolo tento raz novinkou. Jozef Metelka získal toto ocenenie po úspešnej sezóne, keď na jar obhájil titul majstra sveta v stíhačke v kategórii C4 na Majstrovstvách sveta zdravotne hendikepovaných cyklistov na dráhe v holandskom Apeldoorne. Nadviazal tak na minuloročný vynikajúci výsledok z Mexika. Vo finále zdolal Rumuna Carola-Eduarda Novaka, rozdielom triedy, keď ho dostihol a pretek tým pádom skončil.  Výborný výsledok z podčiarkol aj druhým miestom na pevnom kilometri.

Reklama

Na augustových majstrovstvách  sveta na na ceste sa mu  nedarilo úplne podľa predstáv, ale zadosťučinenie prišlo v septembri,  keď  víťazstvom v posledom kole svetového pohára v Pietermaritzburg v Juhoafrickej republike potvrdil svoj triumf vo svetovom pohári paracyklistov vo svojej kategórii.

Úspechom pre piešťanského rodáka vrámci tohtoročnej edície Športovca roka je aj celkové 15. miesto medzi jednotlivcami, keď sa ocitol na hlasovacích lístkoch 11-krát a získal 29 bodov. Celkové 20. miesto medzi jednotlivcami patrilo ďalšiemu Piešťancovi, veslárovi Lukášovi Babačovi, ktorý v tomto roku zbieral úspechy vrámci pretekov svetového pohára, i na majstrovstvách Európy, avšak vrchol sezóny, majstrovstvá sveta, musel pre zranenie vynechať.

Reklama

-th-

Populárne články