Connect with us

Kultúra

Výnimočný koncert už tento piatok, pre Belasého motýľa zahrá Longital

Published

on

Reklama

Piešťany patria k šesťdesiatke slovenských miest a obcí, v ktorých sa v piatok 10. júna  uskutoční podujatie Deň ľudí so svalovou dystrofiou. Akcia je súčasťou 16. ročníka kampane “Belasý motýľ / vaša pomoc – naše krídla”, ktorej cieľom je bližšie predstaviť verejnosti život ľudí s ochorením svalová dystrofia. V komunitnom centre ŽiWell pri tejto príležitosti o 20:00 vystúpi bez nároku na honorár výnimočná slovenská kapela Longital. Celý výťažok zo vstupného poputuje na konto Belasého motýľa a podporu svalových dystrofikov, lístky môžete zakúpiť v Piešťanskom pivovare a ŽiWlli.

13082706_1138586216180919_4584499173362616946_nLongital je trio, ktoré tvorí Daniel Salontay a Shina, hudobní svetobežníci z kopca nad Dunajom, ktorý sa kedysi volal Longital a Marián Slávka, bubeník a klavírista, ktorý sa k ním vrátil po rokoch. Kozmpopolitný názov korešponduje so životom umeleckej a životnej dvojice – pravdepodobne najrozcestovanejšia slovenská skupina zahrala v dvanástich krajinách Európy, Amerike a Kanade. Ich piesne sú výlučne v slovenčine, osobné texty vytvárajú na hudobnom pozadí nevšedné emócie a príbehy, akoby z vlastného vesmíru. Shinin charizmatický spev, hlboké basové linky hrané slákom a výrazná pódiová prezentácia sú vyvažované Danovou divokou hrou na akustickej gitare vo všetkých možných polohách od jemných minimalistických verklíkov, jazzových prvkov až po nespútané zvukové steny. Ženský a mužský vokál sa prepletajú, chvíľu znejú spolu, chvíľami každý za seba.

Reklama

Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy ochorenia spôsobujú odkázanosť na dýchanie pomocou umelej ventilácie v domácom prostredí. Ochorenie má postupne sa zhoršujúci priebeh, ktorý sa nedá zastaviť a je nevyliečiteľné. Postihuje bábätká, deti aj dospelých. Kampaň Belasý motýľ organizuje občianske združenie Organizácia muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike.

Akcia je spojená s verejnou zbierkou na kompenzačné pomôcky. Na základnú existenciu aj aktívne začlenenie do života potrebuje dystrofik špeciálne kompenzačné či zdravotnícke pomôcky. Tie však štát prepláca len čiastočne alebo vôbec. Výťažok z verejnej zbierky sa preto používa predovšetkým na doplatenie za pomôcky ako najmä: zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, špeciálne sedačky, odsávačky hlienov, centrály elektrickej energie a iné špecifické pomôcky. Vďaka podpore verejnosti môžu ľudia so svalovou dystrofiou žiť naplno svoj každodenný život.

Reklama

-lt/Zdroj a foto: Komunitné centrum ŽiWell, Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR-

Populárne články