Connect with us

Kultúra

Súťaž o dve vstupenky na predstavenie Čierno-Biely Svet už pozná svojho víťaza

Published

on

Reklama

Súťaž o dve vstupenky na divadelné predstavenie Folklórneho súboru Vranovčan, nesúce názov Čierno-Biely Svet, sme vyhlásili ešte v pondelok 26. septembra. Zapojiť sa do nej mohli všetci tí, ktorých zaujalo divadlo prinášajúce množstvo spevu, tanca a hudby, ľudové tradície majoritnej slovenskej spoločnosti kontrastujúce s temperamentom minoritného rómskeho etnika. Víťaz vzišiel z losovania spomedzi všetkých správnych odpovedí, stal sa ním pán Ľubomír Tuchscher z Piešťan. Ak ste náhodou nevyhrali určite nesmúťte a dielo režiséra a choreografa Petra Kocáka si choďte 15. októbra o 19:00 pozrieť do Domu umenia.

fs_vranovcan_cbs_22

Reklama

Správna odpoveď na súťažnú otázku „Koľko členov súboru uvidíte dohromady v speváckom predstavení Čierno-Biely Svet?“ bola, že počas divadelnej hry vystúpi až 60 spevákov, tanečníkov a hercov.

“Predstavením ponúkame širší pohľad na svet okolo nás, ktorý vychádza z duálneho princípu – deň a noc, svetlo a tma, dobro a zlo, radosť a smútok, pohreb a svadba … a práve na týchto pilieroch vznikol príbeh mladej „gadžovky“ a Róma. Obidvaja sa do seba zaľúbia a ich láska je nakoniec spečatená sobášom v osade so všetkými, už dnes zabudnutými zvykmi a obradmi,” približujú predstavenie členovia Folklórneho súboru Vranovčan.

Reklama

V predstavení sa objavuje autentický tanečný, hudobný a spevácky materiál z archívnych nahrávok z 50. až 80. rokov, či terénnych výskumov v osadách v Zámutove, Petrovanoch, Sečovskej Polianke, Bardejove, Raslaviciach a v ďalších obciach, priamo od nositeľov ľudových tradícií. V takmer 110 minútovom tanečnom divadle sa predstaví 60 účinkujúcich vo vyváženej tanečnej, speváckej a hudobnej zložke. Dejová línia je vhodne doplnená obrazovou projekciou.Plagát 2016-Piešťany - final_resize

Predstavenie Čierno-biely svet pripravili jeho tvorcovia pri príležitosti 45. výročia založenia súboru a jeho premiéra uzrela svetlo sveta v októbri 2013. Naštudovanie celistvého diela trvalo členom FS Vranovčan 3 roky. Projekt/program je spomedzi amatérskych folklórnych súborov jedinečne spracovaný. Za sebou má 31 repríz, 27 000 kilometrov a tisíce divákov. Okrem Slovenska sa s ním Folklórny súbor Vranovčan predstavil v kanadskom Toronte i v írskom Dubline. Spolupracovali na ňom Štefan Kocák, Miroslav Cina, Jozef Jenčo, hudobnú stránku spracovali Ľubomír Gális a Radoslav Gajdoš. Motivickú prípravu realizovali Dana Kavalcová, Peter Vajda, Peter Kocák a členovia FS Vranovčan, o videoprojekciu sa postaral Štefan Kocák a Dušan Dorič.

-lt/Zdroj a foto: FS Vranovčan-

Populárne články