Connect with us

Kultúra

Deviata YOUNG ART SHOW vypukne v stredu

Published

on

Reklama

Výstava YOUNG ART SHOW 9 ponúkne v priestoroch Domu umenia v termíne 5. až 30. októbra pohľad na diela 65 mladých výtvarníkov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Ruska, Rumunska, Srbska, Španielska, Veľkej Británie a USA. Podujatie organizuje občianske združenie Young art show s finančnou podporou Fondu na podporu umenia a Mesta Piešťany v spolupráci s Domom umenia v Piešťanoch a s podporou partnerov. Slávnostná finisáž, teda večerná prehliadka, je na pláne 21. októbra o 19:00 vo Veľkej sále Domu umenia.

IMG_2933_resize

Reklama

YOUNG ART SHOW je výstava výtvarného umenia, poskytujúca priestor pre komunikáciu a prezentáciu prác mladých, začínajúcich výtvarníkov v svetoznámom kúpeľnom meste Piešťany. Projekt je zameraný najmä na študentov a absolventov domácich a zahraničných vysokých umeleckých škôl. Publiku ponúka náhľad do časti súčasného slovenského a zahraničného výtvarného diania. Prvým cieľom YOUNG ART SHOW je pomôcť mladým autorom prezentovať svoju prácu. Dostať do povedomia svoju osobu a tvorbu. Výstava je spôsob, akým môžu mladí výtvarníci dosiahnuť svoje publikum, komunikovať s ním. Ide o možnosť vystúpiť na scénu a odohrať svoje predstavenie.

Druhým cieľom YOUNG ART SHOW je edukačná činnosť. Vzbudiť záujem publika o výtvarné umenie, tvoreného obyvateľmi a návštevníkmi mesta Piešťany. Našou veľkou snahou je získať si mladé publikum, oboznámiť ho so súčasným výtvarným dianím a myslením. Vzbudiť väčší záujem o dianie na Slovenskej, ale aj zahraničnej výtvarnej scéne.

Reklama

Slávnostná finisáž výstavy sa bude konať v piatok 21. októbra vo Veľkej sále Domu umenia Piešťany. Podujatie bude moderovať Diana Hágerová. Na módnej prehliadke počas finisáže predvedú svoje kolekcie módne dizajnérky: Kristína Bánovská, Monika Pšenicová, Petra Kovácsová, Tatiana Ďurkovová, Tatiana Dvořáková, Viera Futáková. Program bude obohatený vystúpením klaviristu Jána Raua, tanečníkov z For Fun Crew a rappera VLADISA. Počas finisáže budú môcť návštevníci ochutnať špeciality z dielne študentov Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera.plagát_poster_ YAS9_A2_420 x 594_3 mm orez_CMYK_4+0_ONL 150g_200ks

HISTÓRIA PROJEKTU YOUNG ART SHOW

Autorom projektu YOUNG ART SHOW 9 a aj všetkých výstav, čo mu predchádzali je Martin Ševčovič. Už počas štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave sa rozhodol pomôcť prezentovať práce svojich spolužiakov. Vďaka spolupráci s riaditeľkou Domu umenia v Piešťanoch, pani Editou Bjeloševičovou, Občianskym združením Young art show, Fondu na podporu umenia, Mestom Piešťany a partnermi sa darí projekt YOUNG ART SHOW realizovať.

V Piešťanoch počas nich vystavovalo svoje práce viac ako 340 výtvarníkov zo Slovenska, Českej Republiky, Slovinska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Grécka, Srbska, Španielska, Škótska, Francúzska, Ruska, Bieloruska, Arménska, Mexika, Centrálnej Afriky, Maroka, Senegalu, Japonska, Indie, Austrálie, Pakistanu a USA. Vystavované práce sú vytvorené v rôznych médiách a zastupujú rôzne výtvarné odbory. Ako maľba, grafika, fotografia, socha, objekt, inštalácia, textilný dizajn, vizuálna komunikácia, priemyselný dizajn, sklo, šperk, keramika a multimediálna tvorba.

Medzi úspechy v prezentácii prác mladých slovenských výtvarníkov v zahraničí prostredníctvom projektu YOUNG ART SHOW patria viaceré výstavy na pôde Ruskej Federácie. Projekt Slovak YOUNG ART SHOW realizovaný v roku 2011 v priestoroch Slovenského Inštitútu v Moskve. Výstava YOUNG SLOVAK ART IN MOSCOW, realizovaná v galérii Múzea súčasnej histórie Ruska v roku 2014. Svoje práce na nej predstavilo 20 výtvarníkov zo Slovenska a bola súčasťou Medzinárodného bienále mladého umenia v Moskve. Pre veľký záujem bol projekt vystavený ešte 2 krát v roku 2015, a to v Galérii Moderného umenia v Jekaterinburgu a Tverskej galérii v Moskve.

Významnou udalosťou sa stalo zaradenie projektu YOUNG SLOVAK ARTISTS medzi sprievodné projekty 6. Medzinárodného moskovského bienále, otvoreného v septembri 2015.

-Mgr. art. Martin ŠEVČOVIČ, ArtD.-

Populárne články