Connect with us

Kultúra

Sĺňavu stráži vodník KriVáh

Published

on

Reklama

Rozprávková postava bude pomáhať každému, kto sa rozhodne stráviť voľné chvíle na brehoch vodnej nádrže. Dozerať má aj na vodákov a plavcov.

[singlepic id=35373 w=320 h=240 float=left]Historicky prvé stretnutie vodníkov na Sĺňave sa uskutočnilo 22. septembra. Zelené bytosti sa najprv zapojili do sprievodu Kvetinového korza a potom oslavovali u Dina. Pri tejto príležitosti pokrstili drevenú sochu vodníka KriVáha od rezbára Jozefa Chromeka. Okrem toho mohli okoloidúci poslať priamo z Dina vodnícke pohľadnice so špeciálnymi známkami a príležitostnou pečiatkou.

Reklama

„Na známke je ryba a na pečiatke vodník. Autorom pečiatky je akademický maliar Adrián Ferda, grafik Slovenskej pošty v Bratislave. Je to teda oficiálna pečiatka, ktorá sa bude dávať v najbližších dňoch na pošte v Piešťanoch,“ hovorí Alexander Urminský, filatelista a autor rozprávky o KriVáhovi.

Vodníka zasadil tento znalec piešťanskej histórie do udalostí, ktoré sa naozaj stali. Čitatelia jeho príbehov sa preto zábavnou formou oboznámia s dejinami nášho mesta. „Pokiaľ sa tam píše o povodní na Váhu, ona naozaj bola v roku 1813, plte baróna Medňanského v roku 1924 a podobne. Pokiaľ sú tam vážske mlyny, tak mená mlynárov sú reálne. Aj poštár Gloss báči je skutočná osoba,“ vysvetlil Alexander Urminský.

Reklama

Jeden z príbehov vodníka KriVáha si môžete prečítať tu.

[nggallery id=1928]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články