Connect with us

Kultúra

Pýtajte sa architektúry na bienále v Benátkach

Published

on

Reklama

Piešťanec Ján Pernecký je iniciátorom projektu Asking Architecture. V jeho kurátorskom koncepte sa na jeseň v Benátkach predstavia českí a slovenskí architekti. Do konca mája prebieha v Bratislave prezentácia ich nápadov.

[singlepic id=29346 w=320 h=240 float=right]„Bienále nie je prezentáciou autorských alebo národných diel. Tu sa architektúra deje, definuje alebo manifestuje. A práve túto príležitosť môžu Slovensko a Čechy využiť na konfrontáciu so svetovou architektonickou komunitou, ktorej štandardnou súčasťou sa už nenápadne stali. Predkladaný projekt je sebavedomým dialógom (v najčistejšom význame) slovenských a českých architektov s fundovanými návštevníkmi benátskeho bienále,“ vysvetlil svoj koncept Ján Pernecký.

Reklama

Jeho projekt Asking Architecture zvíťazil vo výberovom konaní, ktoré vypísala Slovenská národná galéria (SNG) a v porote boli zástupcovia oboch krajín. Spoločný Pavilón Českej a Slovenskej republiky v Benátkach sa od 29. augusta vďaka tomu stane dejiskom dialógov medzi architektmi a verejnosťou.

[singlepic id=29347 w=320 h=240 float=right]Diela budú netradične prístupné cez tablet, ktorý využije technológiu rozšírenej reality (augmented reality). Návštevník sa bude na interiér pavilónu pozerať cez displej tabletu, kde sa mu zobrazí projekt, ktorý si sám vyberie. Ján Pernecký prizval takmer dve desiatky českých a slovenských autorov a autorských združení. Tie budú týmto nezvyčajným spôsobom prezentovať svoje diela a nápady. A keďže hlavnou myšlienkou je dialóg, návštevníci s nimi budú môcť pomocou nových technológií komunikovať – pýtať sa architektúry.

Reklama

Bienále patrí k prestížnym prehliadkam súčasnej kultúry, známym pod spoločným názvom La Biennale di Venezia. Uskutoční sa od 29. augusta do 25. novembra 2012 v historických areáloch Giardini della Biennale a Arsenale, i na ďalších miestach Benátok.

V areáli Giardini della Biennale sa nachádza 29 národných pavilónov, ktoré postavili v rôznych rokoch samotné participujúce krajiny. Bývalý Československý národný pavilón v Benátkach je dielom architekta Otakara Novotného z roku 1925. Na základe medzištátnej dohody medzi ČR a SR je tento rok hlavným organizátorom expozície oboch krajín na bienále architektúry v Benátkach Slovenská národná galéria.

Text: M. Palkovič/ts Foto: Radovan Dranga Vizualizácia: rese arch, o.z.

REKLAMA

Populárne články