Connect with us

Kultúra

Liečby v Adeli sa vzdal v prospech iných pacientov

Published

on

Reklama

Výnos Charitatívneho aukčného salónu dosiahol takmer 13-tisíc eur. Finančné dary určené na liečbu zdravotne ťažko postihnutých pacientov však prekonalo jedno ľudské gesto. Spravil ho 24-ročný Bekim Aziri, ktorý sa vzdal nároku na pobyt v Adeli v prospech dvojičiek trpiacich detskou mozgovou obrnou.

[singlepic id=48507 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 Bakim Aziri a Denisa Hrbáňová

„Ja som iba jeden, oni sú dvaja. Potrebujú to viac než ja,“ komentoval svoj rozhodnutie mladý muž, ktorý je na invalidnom vozíku od nehody, ktorá sa stala počas cyklistických pretekov. „Cvičím doma, mám možnosti, aby som mal kde cvičiť a oni ich nemajú.“ Deťom podľa jeho slov pobyt v piešťanskom Adeli Centre prospeje oveľa viac. Nemajú totiž takú motiváciu cvičiť aj doma, ako on sám.

Reklama

„Veľmi si to vážime. Som prekvapená, že človek ktorý sám potrebuje veľkú pomoc a podporu sa takto obetoval,“ povedala Denisa Hrbáňová, mama 6-ročných dvojičiek Alexa a Maxa. Nie len pre ňu sa stal Bakim Aziri hrdinom večera.

Jeho gesto totiž predčilo všetky finančné dary, ktoré na liečbu ostatných pacientov poskytli návštevníci aukcie – medzi nimi aj primátor Remo Cicutto a predseda Slovenského paralympijskeho centra Ján Riapoš. Výtvarné diela od popredných českých a slovenských autorov vydražili spolu za 11 950 eur. Medzi nimi aj fotografiu Richarda Müllera alebo obraz Vladimíra Kompánka. Ďalších tisíc eur daroval na tento účel predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.

Všetci umelci podporili pacientov tým, že svoje diela poskytli na dražbu zdarma. O kultúrny program sa postarali Vašo Patejdl a Patrícia Janečková. Na pódiu sa predviedol aj Max Hrbáň, ktorý zaspieval pieseň Richarda Müllera Po schodoch. Program už tradične moderovala Soňa Müllerová, ale keďže malo podujatie poprvýkrát presah aj do susedného Česka, sekundoval jej Miloš Skalka.

„Liečbu v Adeli potrebujeme všetci do jedného ako sme tu, a ja verím, že bude z roka na rok úspešnejšia a bude pomáhať aj naďalej,“ zhodnotila podujatie jedna z pacientiek Veronika Bittnerová (23 r.) z Piešťan. V Adeli Centre sa zatiaľ neliečila, ale je šťastná, že sa jej to vďaka aukcii podarí. „Tento sen som nesnívala iba pre seba, ale aj pre svojich rodičov, aby som zvrátila diagnózu lekárov, ktorí mi povedali, že sa to už nikdy nezlepší.“

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články