Connect with us

Kultúra

Herec Peter Makranský sa stal krstným otcom „tekvicovej“ knihy, skúša i vegánstvo

Published

on

Reklama

Počas slávnostného otvorenia podujatia Gastro Vianoce na Hotelovej akadémii v Piešťanoch svojím hudobným vystúpením oživil program aj herec bratislavského Divadla Nová scéna Peter Markanský. Stal sa tiež jedným z krstných otcov knihy Tekvica na našom stole, ktorú napísali Otília Jurgová s Katarínou Sedlákovou a jej krst bol súčasťou slávnostného zahájenia výstavy. Peter sa totiž venuje zdravej výžive a pohráva sa i s vegánstvom. S bývalým „sukničkárom v montérkach“ z markízackého seriálu Chlapi neplačú, sme sa na podujatí krátko porozprávali o jeho vzťahu k Piešťanom a jedlu.

IMG_8979Aký je Váš vzťah k Piešťanom, respektíve konkrétne k Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera?

Reklama

Veľmi pozitívny (smiech). Vychádzajú odtiaľto šikovní odborníci v gastronómii. Pozval ma riaditeľ Ladislav Blaškovič, s ktorým sa poznáme už roky, navštevujeme, on chodí na moje predstavenia do divadla a podobne.

Počas krstu sme sa dozvedeli, že sa venujete zdravej výžive, čo presne to znamená?

Reklama

Som vegetarián a skúšam aj vegánstvo, veľmi ma to ťahá týmto smerom. Nie je to ale ľahké, lebo nejde iba o vynechanie mäsa. Vegáni by nemali škodiť prírode, teda ani sebe, takže nepiť alkohol, nekonzumovať cukry a dodržiavať ďalšie zásady. A my všetci sme na týchto veciach vysoko závislí. Poznám ľudí, ktorí sa zo dňa na deň odstrihli, ja som skôr v štádiu cesty.

Ako herec často chodíte na rôzne podujatia, viac cestujete, dá sa to vydržať?

No to je práve problém, veľa krát sa takto zvlčím a porušoval som svoje zásady najmä na cestách, pri rôznych oslavách a recepciách, pretože dnes vedia odborníci jedlo pripraviť tak, že krásne vonia a lákavo vyzerá. Ale čoraz lepšie si už si viem vybrať a doba je tiež priaznivejšia k zdravému stravovaniu. Napríklad v Bratislave, kde žijem, je okolo desať dobrých vegánskych reštaurácií.

IMG_8918V súčasnosti pôsobíte ako stály člen divadla Nová scéna v Bratislave, v akých predstaveniach Vás môžu záujemcovia vidieť?

Áno, som zamestnaný v divadle Nová scéna, kde mám teraz jednu z hlavných postáv v predstavení Pokrvní bratia. Ale pozývam všetkých aj na komédiu Boy band, ktorú hráme s chalanmi už päť rokov a máme ju stále veľmi radi. Obľúbená je tiež Rómeo a Júlia a veľa iných…

img3411Peter Makranský sa narodil 8. júla 1985 v Prešove. Po štúdiu na Konzervatóriu v Košiciach účinkoval v košickom Štátnom divadle – Tri sestry, Ženský zákon, Oliver Twist, Prelet nad kukučím hniezdom. V Divadle Gunagu hral v predstaveniach Voľný čas a Sex mobil rock and roll. V Divadle Nová scéna účinkoval v muzikáloch West Side Story /Pepe/, Fontána pre Zuzanu /Olino/, Limonádový Joe /Speaker/, František z Assisi /František, Priateľ/. V súčasnosti ho môžete v DNS vidieť v muzikáloch Boyband /Marek/, Ôsmy svetadiel /Tomáš/, Princ a Večernica /kráľ Veterník/,Rómeo a Júlia /Rómeo/ a Obchod na korze, Hairspray /Corny Collins/, Pokrvní bratia /Sammy/. Má rád hudbu, spev, tanec, divadlo, film, knihy, všetky bojové umenia a športy, rád cestuje, varí, chodí do prírody, zaujíma ho aj alternatívna medicína, bylinkárstvo a meditácia. Zdroj: www.novascena.sk

-ad-

Populárne články