Connect with us

Šport

Szilárd Petényi: „Tréning ako základ pre rozvoj a rast hráča.“

Published

on

Reklama

Tím starších žiakov PFK Piešťany U15 trénuje Szilárd Petényi. Jeho zverenci okupujú po sedemnástich odohraných zápasoch, v ktorých získali 20 bodov 11. priečku v tabuľke druhej ligy. Najlepším strelcom družstva je Matúš Štetka, ktorému sa podarilo vsietiť 9 z celkového počtu 26 nastrielaných gólov. Prečítajte si ako tréner hodnotí jesennú časť sezóny, pokroky hráčov, ale aj tímový prejav. 

IMG_3347_resize
Vlastné hodnotenie:
Opierať sa len o štatistické ukazovatele vyplývajúce z tabuľky po jesennej časti celkovo nevystihuje množstvo práce, ktoré bolo nevyhnutné vykonať vzhľadom k predsezónnemu stavu ako pozostatok z predchádzajúcej neúspešnej sezóny. Ani kvantita hráčov nezodpovedala minimálnemu počtu, ktorý je potrebný pre vytvorenie súťažného družstva patričnej úrovne pre 2. ligu žiakov. Za veľký úspech považujem skutočnosť, že v krátkom čase a dobrej práci súčasného vedenia spolu s trénerským personálom sa tento problém podarilo uspokojivo vyriešiť, a tak vytvoriť dobrý základ pre budúci kvalitatívny rast v tejto kategórií aj pre ďalšie etapy koncepčnej prípravy mládeže v klube, pričom dopĺňanie kvalitných a perspektívnych hráčov v rámci skautingu kontinuálne stále prebieha.

Reklama

Najvýraznejšie pokroky:
Do prípravy a súťaže bolo postupne zapojených viac ako 22 hráčov, pričom v tréningovom procese sa zúčastňovalo podľa evidencie v priemere 16 hráčov a viac, čo sú pozitívne čísla a svedčia o dobrom smerovaní. Celkový hráčsky potenciál je rôznorodý s tendenciou zlepšovať sa.

Tímový prejav:
Prvé súťažné kolá z pohľadu výsledkov ukázali, že zohratosť a súčinnosť v zápase ešte nie je ideálna a tiež optimalizácia hráčskych funkcií u niektorých hráčov v zostave nebola vyhodnotená ,,správne“ a odhalila niektoré nedostatky, ale aj poukázala na možnosti alternovať u niektorých hráčov v rámci zostavy prekvapivo pozitívne. V ďalších kolách herný výkon družstva vykazoval stabilnejšie znaky a schopnosť konkurovať vyššie postaveným mužstvám bola výraznejšia, čo sa napokon premietlo aj na výsledkoch (viď. Sereď, AC Trenčín, Hlohovec, Skalica, Komárno/. A naopak s niektorými družstvami, kde sa očakávalo, že potvrdíme prevahu, sme zlyhali v koncovke aj napriek celozápasovej dominancii /remízy: Bánovce, Považská Bystrica/Tabuľkový výsledok vnímam skôr ako informačný a verím, že sa budeme na jar ,,hýbať hore, avšak pasívne skóre je neuspokojivé a vyžaduje si pozornosť.

Reklama

Silné a slabé stránky mužstva:
V špecifických činnostiach, v hre so zreteľom na obe fázy hry, vykazujeme určité nedostatky, na ktorých sa podieľa najmä rozdielny kvalitatívny hráčsky potenciál jednotlivcov zapojených buď do defenzívnych alebo ofenzívnych činností podľa potreby. Ako príklad uvádzam situáciu, keď kvalitný ofenzívny jednotlivec musí alternovať v obranných úlohách, pretože ich dokáže napĺňať lepšie ako hráči, ktorí dlhodobo hrajú v týchto priestoroch.

Domnievam sa, že v útočnej fáze sa musíme zamerať predovšetkým na kvalitnú rozohrávku, ktorá stojí za úspechom ofenzívy a prechodu do útoku, tak aby hráč s loptou mali aspoň 2-3 možnosti distribúcie lopty, ktorú mu vytvoria hráči nabiehaním do uvoľnených priestorov aj s určitou mierou rizika v hernej situácii. Samotné zakončenie u nás nie je hlavnou príčinou pasívneho skóre.

V obrannej fáze v celku dokážeme riešiť situáciu 1 na 1, a aj v úspešnosti pri vznikajúcich podčísleniach sme vcelku úspešní, a taktiež aj s pozičným bránením som bol spokojný. Inkasované góly mali prevažne individuálny charakter pochybenia a nešlo o systémové zlyhanie, čo potvrdzujú aj dosiahnuté výsledky s poprednými mužstvami. /Hlohovec ,Sereď ,Komárno Skalica/

Chcem vyjadriť aj spokojnosť s prístupom hráčov k tréningovej práci, ktorá tvorí spolu so zápasovou praxou základ pre rozvoj, rast a napredovanie každého futbalistu.

Autor: MB/TK PFK

Populárne články