Connect with us

Novinky

Jozef Metelka: „Treba žiť, užívať si život, tešiť a zabávať sa, keď na to máme dôvod.“

Published

on

Reklama

Paracyklista Jozef Metelka má za sebou mimoriadne úspešný rok. Už tretíkrát vybojoval titul Majstra sveta v závode na 4 kilometre a darí sa mu aj na kilometrovom preteku, kde obsadil druhé miesto. Pozbieral veľmi veľa víťazstiev na rôznych závodoch a bol právom vyhlásený za Paraolympionika aj Paracyklistu roka 2015 roka. V pondelok 21. marca si prevzal aj ocenenie Najlepší športovec mesta Piešťany 2015. V najbližšom období ho čaká tvrdá príprava na Paraolympiádu v Riu.

IMG_3058_resize

Reklama

Máte za sebou opäť mimoriadne úspešnú sezónu, ako by ste ju zhodnotili?

Úplne súhlasím s tým, že sezóna vyšla mimoriadne dobre a podobne som odštartoval aj tento rok, kedy pokračujem v asi trojročnej šnúre, ktorá začala už v Mexiku. Odvtedy som vlastne nenašiel premožiteľa na štyroch kilometroch. Na jednom kilometri s pevným štartom som bol vždy druhý, i keď táto vzdialenosť mi úplne nevyhovuje. Mojim najväčším rivalom a jediným súperom, ktorý ma dokázal poraziť je angličan Jody Cundy. Musím však povedať, že ho pomaly doťahujem, takže možno sa mi ho v tejto disciplíne podarí poraziť.

Reklama

Zaujímalo by ma, čo za vašim úspechom a momentálnou neporaziteľnosťou stojí?

Tie štyri kilometre mi maximálne vyhovujú, táto vzdialenosť mi sedí a za mojimi výsledkami treba hľadať naozaj veľmi veľa kilometrov, odriekania a tvrdej práce. Tá drina však určite stojí za to, a treba to robiť, aby bola riadna víťazná párty na konci.

1672018324_5460018504

Venovali ste sa tréningom v uplynulom období aj v Piešťanoch alebo sa pripravujete inde?

Keď som prišiel do Piešťan, väčšinou som si zobral zjazdársky bicykel a išiel som si zajazdiť na Ahoj s kamarátmi. Tiež tu často jazdím na cyklokrosovom alebo horskom bicykli a snažím sa pojazdiť po našej naozaj peknej prírode a myslím, že my Piešťanci môžeme byť veľmi radi, že máme takéto krásne okolie. Na cestný bicykel mi tu po pravde veľmi nezostáva čas, ale samozrejme keď treba zabrať a trénovať pred závodom, jazdím po okolí.

IMG_3208_resize

Čo vás pri tréningoch najviac motivuje?

Mňa po pravde asi najviac motivujú práve tie párty, čo sú po víťaznom závode. Treba žiť, užívať si život, tešiť a zabávať sa, keď na to máme dôvod. Zažívam na nich neskutočnú radosť, a keď dosiahnem dobré výsledky, tak oslavy naozaj stoja za to.

Aké závody vás čakajú v najbližšom období a aký je vrchol sezóny?

Vrcholom mojej tohtoročnej sezóny bude určite Paraolympiáda 2016 v Riu. Štyri kilometre sú také isté pre každého na svete a tam sa naozaj ukáže, ako som na tom výkonnostne a čo robiť pre to, aby som sa ešte zlepšil v porovnaní s absolútnou svetovou špičkou. Spravím samozrejme všetko, aby som dosiahol čo najrýchlejší čas a čo najlepšie umiestnenie.

Ako budete pilovať v najbližších mesiacoch formu?

Tu na Slovensku si teraz užívam oddych, ktorý bude pokračovať aj v Anglicku, ale už 6. apríla odchádzam do Španielskeho Calpe, kde ma čaká trojtýždňová tvrdá príprava na ceste. Po nej odlietam do Južnej Afriky na Svetový pohár. Paraolympiáda v Riu sa odvtedy začne približovať doslova míľovými krokmi a moja príprava bude vrcholiť na dráhe v Newporte alebo v inom meste, ak by sa nám nepodarilo zariadiť toto mesto. Bude o čo bojovať, takže trénovať plánujem v maximálnej možnej miere.

1433524817_8673525860

Tak ako vám, darí sa aj slovenskej cyklistike, čo za tým podľa vás stojí?

Myslím, že sú to také malé osobné úspechy a dlhoročný tréning, ktoré sa momentálne naakumulovali a je z toho veľká sláva. Môžeme si povedať, že to začal Peťo Sagan, je z neho svetová mediálna hviezda. Výkony, ktoré v súčasnosti podáva, sú absolútne špičkové. Mne sa podarilo vybojovať tri tituly Majstra sveta po sebe, čo sa myslím na Slovensku ešte nepodarilo nikomu. Každý jednotlivec pridáva trošku viac a je tými úspechmi motivovaný, čím predpokladám, že aj slovenská cyklistika žije a napreduje. Je za tým nevýslovne veľa práce aj driny a treba si ceniť každého, kto sa dokáže zriecť veľmi veľa vecí a reprezentovať našu krajinu.

Čo by ste si priali pre slovenskú cyklistiku do budúcnosti?

Slovenskej cyklistike by som poprial hlavne, aby napredovala tak, ako napreduje teraz. Želal by som si určite, aby podpora cyklistiky a paracyklistiky hlavne bola ešte o trošku lepšia a ľudia videli to, že ľudia s dvomi nohami alebo aj my s jednou karbónovou a jednou normálnou naozaj makáme do posledných zvyškov síl.

-lt/Foto: archív, Jozef Metelka-

Populárne články