Connect with us

Novinky

Cyklistika: J. Metelka ako prvý paracyklista v histórii pretekal na dráhe spolu so zdravými

Published

on

Reklama

Piešťanský rodák paracyklista Jozef Metelka sa v nedeľu 6. novembra ako prvý paracyklista v histórii postavil na štart dráhových pretekov zdravých pretekárov. V škótskom Glasgowe štartoval v stíhačke na 4 km v rámci 1. kola Svetového pohára v dráhovej cyklistike. Vytúžená desiatka mu o kúsok unikla, ale verí, že štrnástym miestom z dvadsaťjedenčlenného štartového poľa sa priblížil ďalšej vytúženej méte a tou je účasť na budúcoročných majstrovstvách sveta v Hongkongu.
metelka glasgow

V kvalifikácii ho hnala dopredu plná hala žičlivých fanúšikov. Čas 4:30,439 stačil na celkové 14-ste miesto, pričom od vytúženej desiatky ho delilo približne 3,5 sekundy. Podľa Jozefovho vyjadrenia boli celé preteky ako na hojdačke. Chvíľu to vyzeralo, že zajazdený čas nebude dostatočný na slušné umiestnenie, potom zase, že sa mu podarí dostať aj medzi desiatku.

Reklama

Po paralympiáde kde získal dva najcennejšie kovy si dal oddych, pričom účasť na svetovom pohári sa podarilo jeho trénerovi vybaviť na poslednú chvíľu, takže čas na špeciálnu prípravu nebol. Jozefovým cieľom je účasť na MS so zdravými pretekármi, ale aj čas pod 4:20. Verí, že sa mu to podarí avšak už i teraz robí slovenskej cyklistike veľmi dobrú reklamu, napriek tomu, že sa k nej dostal v Anglicku, kde sa aj pripravuje a žije.

FB stránka Track World Cup v komentári pod Jozefovou fotkou z preteku uvádza okrem jeho stručného predstavenia aj poklonu slovenskému pretekárovi: „Je to skutočne úžasne inšpirujúce, vidieť ho súťažiť v rovnakých podmiekach s najlepšími svetovými pretekármi na dráhe.“

Reklama

-th- Foto: FB Track World Cup, FB Jozef Metelka

Populárne články