Connect with us

Kultúra

Víťaz Slovak Press Photo zbieral poodhadzované pasy utečencov

Published

on

Reklama

Od stredy minulého týždňa je v Mestskej knižnici mesta Piešťany otvorená výstava ocenených súborov fotografií zo súťaže SLOVAK PRESS PHOTO. Vernisáže sa zúčastnili okrem riaditeľky súťaže Jany Garvoldtovej aj viacerí z autorov, ktorí získali ceny v jednotlivých kategóriách. Bol medzi nimi aj držiteľ Grand Prix 2015, Robert Tappert (na foto vľavo). Víťazným dielom sa stala zväčšená, vyškriabaná fotografia z pasu utečenky, ktorú porota ohodnotila ako najlepšiu z hľadiska aktuálnosti, informatívnosti a vynikajúcej estetickej úrovne. Ako sám autor priznal, pôvodne mal zámer nafotiť vznikajúce hranice, ale keď videl, koľko je na zemi poodhadzovaných pasov s poškodenými fotografiami, začal ich zbierať a vznikla myšlienka série #ID, ktorá vyhrala aj sekciu Portrét.

Slovak Press Photo 2015 - pozvánka
Ďalšími z ocenených autorov, ktorí prišli na otvorenie výstavy boli Peter Procházka, ktorý získal Cenu za celoživotné dielo, víťazka Ceny diváka a bronzová autorka v kategórii Každodenný život, Katarína Sedláková z Piešťan, novinár Peter Korček, ktorý obsadil dve tretie miesta – v kategórii Príroda za kolekciu  Zelené (?) stanice a v kategórii Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti – tradícia a súčasnosť, za sériu fotografií More folklore, ďalej víťazka sekcie Každodenný život za sériu fotiek Posledný rok s otcom – Laura Wittek.

Reklama

IMG_9769Ocenení autori predstavili svoje diela aj v diskusii, kde ako prvá vystúpila riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová. Uviedla, že porota v tomto roku hodnotila prihlásené fotografie veľmi prísne a bude tomu aj naďalej. Jej predseda Stanley Green nekompromisne vyhodil všetky snímky, ktoré boli graficky upravované vo PhotoShope a v niektorých kategóriách dokonca ani neboli udelené prvé a druhé miesto.

IMG_9777 IMG_9784
Ako vysvetlil držiteľ hlavnej ceny Robert Tappert, v jeho víťaznej sérii ide o snímky z dokladov, ktoré nachádzal poškodené, zvetrané či spálené pri srbsko-maďarských hraniciach.„Sú to vlastne kópie originálnych malých dokladových fotografií, ktoré som reprodukoval.“ Na hranice sa vybral podľa svojich slov v čase ešte pred tou hlavnou utečeneckou vlnou.  „Paradoxne som primárne nešiel fotografovať utečencov, ale hranice, výstavbu toho plota. Postupne, ako som nachádzal popri plote rôzne ich osobné veci a doklady, začal som ich zbierať do vákuových obalov,“ hovorí o tom, ako vznikal súbor fotografií s názvom #ID. Okrem ceny v kategórii Portrét si za snímky z budovania plotov na hraniciach odniesol Robert Tappert aj druhé miesto v sekcii Reportáž.

Reklama

IMG_9785Výstavu ocenených diel, ktorá obsahuje celkovo 198 fotografií od 24 autorov vo všetkých desiatich súťažných kategóriách a fotografie držiteľa ceny za celoživotné dielo pána Petra Procházku, môžete vidieť v knižnici do konca marca.

IMG_9780IMG_9757

IMG_9733

-ad-

 

 

Populárne články