Connect with us

Kultúra

Víťazné fotografie zo SLOVAK PRESS PHOTO opäť v knižnici – aj s Chlapčenským letom Katy Sedlak

Published

on

Reklama

Výstavu ocenených snímok z prestížnej súťaže fotografov, filmárov, žurnalistov, ale aj nezávislých autorov, ktorí sa venujú najmä dokumentárnej fotografii, otvoria vernisážou budúcu stredu 17. februára o 17,30 h v Mestskej knižnici mesta Piešťany. Porota na štvrtom ročníku SLOVAK PRESS PHOTO udelila v decembri 2015 niekoľko cien vo viac ako desiatich kategóriách. Súčasťou piešťanskej výstavy bude aj séria Chlapčenské leto, s ktorou získala Cenu diváka, a zároveň tretie miesto v kategórii Každodenný život, Katarína Sedláková z nášho regiónu. 

boyhood-36SLOVAK PRESS PHOTO je súťaž a následná výstava prinášajúca nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia žurnalisti žijúci na Slovensku a v krajinách východnej Európy. Cieľom súťaže a výstavy je umožniť verejnosti byť očitým svedkom udalostí a javov uplynulého roka. Tvorcovia prihlasujú svoje práce do jedenástich kategórií pre fotografiu a do medzinárodnej kategórie krátke video. Piešťanská výstava ocenených snímok začína 18. februára a potrvá v mestskej knižnici do 31. marca.

Reklama

Víťazom Grand Prix za rok 2015 sa stal Robert Tappert s fotografiou zo série #ID a je použitá i v pozvánke na podujatie. Medzinárodná porota snímku hodnotila z hľadiska aktuálnosti, informatívnosti a vynikajúcej estetickej úrovne. Robert Tappert sa narodil v Humennom, študoval divadelnú réžiu na VŠMÚ a DAMU v Prahe. Počas školy sa rozhodol venovať fotografii a v súčasnosti študuje na Inštitúte tvorivej fotografie v Opave. Vo voľnej tvorbe sa venuje najmä portrétnej a dokumentárnej fotografii s konceptuálnym presahom. Pracuje ako divadelný fotograf a fotoreportér.

Slovak Press Photo 2015 - pozvánkaCenu za celoživotné dielo porota udelila Petrovi Procházkovi za celoživotný autorský prínos k slovenskej fotožurnalistike z pozície fotografa a fotoreportéra. Peter Procházka (1952) pochádza z Bratislavy a od augusta 1968 mapuje hlavne kultúrny a literárny život.

Reklama

Grant Bratislavy získala Deana Kolenčíková. Ide o ročné štipendium 2 000 eur na fotografovanie premien Bratislavy, ktoré udelil primátor Bratislavy. Po ročnom fotografovaní odovzdá víťaz do archívu magistrátu kolekciu 30 najlepších fotografií.

Ďalšie ceny dostali autori v kategóriách Aktualita, Každodenný život, Reportáž, Portrét, Príroda, Šport, Svet umenia, Mladí fotografi do 25 rokov a študenti, Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti – tradícia a súčasnosť, Medzinárodná kategória Stredoeurópska fotografia a Krátke video – medzinárodná kategória

Na základe hlasovania návštevníkov prostredníctvom hlasovacích lístkov v mieste výstavy v Starej radnici a v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave a on-line hlasovania získala najvyšší počet hlasov a jednu z Cien diváka 2015 Kata Sedlak a jej séria Chlapčenské leto. Zároveň jej porota udelila 3. miesto v kategórii Každodenný život.

boyhood-43

Katarína Sedláková (1978), rodená Horňáková, tvorí pod pseudonymom Kata Sedlak a narodila sa v Piešťanoch. Pôvodne vyštudovala elektrotechniku a pracovala ako grafická dizajnérka. Fotiť začala ešte ako študentka, ale naplno sa fotografii venovala až od roku 2011. Prvé ocenenia za svoju tvorbu získala o dva roky neskôr. Na  snímkach zachytáva najmä scény z rodinného prostredia.

Čítajte tiež:  Kata Sedlak: Fotografovanie je pre mňa spôsob, ako sa vyjadriť

-ad-, Zdroj: PIC Piešťany, slovak-press-photo.sk, Foto: K. Sedlak

Populárne články