Connect with us

Kultúra

Na Piešťanské randezvous príde Lasica aj Smatanová

Published

on

Reklama

Október v Dome umenia patrí už 13. rok česko-slovenskému festivalu Piešťanské randezvous. Jeho zámerom je priniesť divákom predstavenia českých a slovenských umelcov v premiére.

Prvé ročníky to bol festival činohry. Postupne, aj na podnet publika, rozšíril Dom umenia dramaturgickú ponuku o hudobné, hudobno-tanečné žánre, rozprávky pre deti a podujatia pre mládež či filmové produkcie. Súčasťou festivalu sú výstavy českých a slovenských výtvarníkov, ktorí prezentujú svoje umelecké diela vo výstavných priestoroch.

Reklama

Pravidelne sa festivalu zúčastňuje Bolek Polívka či už so svojím divadlom alebo premiérou niektorého svojho filmu. Minulý rok bola uvedená Operácia Dunaj a slovenskej premiéry v Piešťanoch sa zúčastnila aj Eva Holubová, Bolek Polívka a producent Rudolf  Biermann.

Tento rok bude uvedený film Muži v nádeji. Účasť prisľúbili aj niektorí protagonisti.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=Ds-vheDOqpc[/youtube]

[singlepic id=19803 w=320 h=240 float=right]Po dlhšej dobe sa do Piešťan vráti herecká dvojica Milan Kňažko a Milan Lasica, ale nie v komédii, ani dráme, ani tragédii, ani muzikále, ale v rozhovoroch. Predstavenie Štúdia L+S z autorskej dielne Milana Lasicu Na fašírky mi nesiahaj uvedie Dom umenia 12. októbra o 19.00 h.

Zuzana Smatanová vystúpi so svojou skupinou 15. októbra v benefičnom programe pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu na pozvanie Ligy proti reumatizmu – sekcie mladých reumatikov v Piešťanoch.

Z Brna príde ako hosť Divadlo Frída, ktoré uvedie predstavenie Doda Gombára: Medzi nebom a ženou. Láska, ktorá je popísaná z rôznych uhlov pohľadu, v rôznych podobách a s ňou spojené neuveriteľné zážitky herecky priblížia Diana Mórová, Martin Trnavský a Radim Novák 25. októbra.

Mestská knižnica mesta Piešťany, České centrum Bratislava, Český spolok v Trnavskom regióne a Národné osvetové centrum – Dom umenia Piešťany venuje prvý októbrový deň deťom v rámci projektu Keď čítanie je čtení III. Pre najmenších návštevníkov pripravili o 15.00 h dve rozprávky o lenivom dievčati a veľmi hlúpom Kubovi pod názvom Tri práčky, Ako chodil Kubo za Markytou, ktoré v Malej sále odohrá Naivní divadlo Liberec.

Filmová rozprávka F. A. Brabca V perine bude uvedená 4. októbra. Hrajú Lucie Bílá, Karel Roden, Jiří Mádl, Bolek Polívka, Eliška Balzerová a ďalší.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=qbrWkNacR80[/youtube]

Pre staršie deti, ale i pre rodičov sa 19. októbra predstaví Divadlo Úsmev s detskou klauniádou Veľkí herci malým deťom. V predstavení hosťujú Marián Labuda ml. i Petra Polnišová.

Pre stredoškolákov pripravil Dom umenia činohru z Divadla Teatro – Federico García Lorca: Dom Bernardy Alby (24. októbra o 10.00 h) v réžii Tomáša Roháča, v ktorej účinkujú: Mária Kráľovičová, Judita Hansman, Lenka Barilíková, Elena Kolek – Spaskov, Katarína Šafaříková, Ivana Kubačková, Saša Sarvašová a Eva Matejková

V závere festivalu (27. október) uvidí publikum vynikajúcu filmovú snímku Nickyho rodina v réžii Mateja Mináča. Príbeh o unikátnom skutku Sira Nicholasa Wintona, ktorý pred druhou svetovou vojnou zachránil pred takmer istou smrťou 669 detí z Československa, bol ocenený Cenou diváka pre najlepší dokument na filmových festivaloch v Karlových Varoch, Montreale a Jeruzaleme.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=e4m90ZSX_ls[/youtube]

Spomínanú výstavnú sekciu zastupuje 91 mladých výtvarníkov zo Slovenska, Slovinska, Čiech, Poľska, Rumunska, Španielska, Grécka, Japonska, Indie a USA. Vo výstavných priestoroch si denne od 7. do 30. októbra môžu milovníci umenia pozrieť ich tvorbu pod názvom Young Art Show 4. Slávnostná vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 7. októbra o 19.00 h vo Veľkej sále. Súčasťou vernisáže bude módna prehliadka.

Stáli návštevníci Domu umenia dostanú ku každému lístku na októbrové divadelné predstavenie, ktorý si kúpia v predpredaji,  jednu vstupenku na filmové predstavenie podľa vlastného výberu zdarma.

Text: Dom umenia Foto: Ctibor Bachratý, studios.sk

 

Populárne články