Connect with us

Kultúra

Dvorskému na speváckych kurzoch chýbali dobrí tenori

Published

on

Reklama

Už piaty ročník Majstrovských speváckych kurzov Petra Dvorského ukončili absolventi z rôznych európskych krajín aj z USA galavečerom, počas ktorého všetci predviedli svoje operné umenie. Koncert v Spoločenskom centre na Kúpeľnom ostrove je už tradičnou bodkou za Piešťanským festivalom.

[singlepic id=16405 w=320 h=240 float=right]Ukážky z klasických opier (Don Giovanni, Čarovná flauta, Eugen Onegin, Barbier zo Sevilly, Carmen, Tosca) prezentovali pred vypredaným hľadiskom mladí speváci v sprievode Orchestra Štátnej opery Banská Bystrica. Počas celého uplynulého týždňa im svoje odborné rady poskytovali pedagogička Zlatica Livorová a spevák Peter Dvorský. Každý deň potom ukončili malým koncertom v hudobnom pavilóne na Kúpeľnom ostrove.

Reklama

[singlepic id=16383 w=320 h=240 float=left]„Napriek tropickým teplotám a hroziacim búrkam sa na nás diváci vždy prišli pozrieť a ocenili mladé talenty potleskom,“ povedal Peter Dvorský. Uplynulý ročník speváckych kurzov zhodnotil nasledovne: „Vždy sa dá v speve niečo skrášliť a hlavne sa snažíme im povedať, ako treba správne interpretovať a ako vychytať technické problémy. Tohoročná úroveň je veľmi dobrá, ale myslím si, že boli aj silnejšie ročníky. Budúci rok budeme asi robiť oveľa prísnejší výber.“ Tento rok podľa neho chýbali na speváckych kurzoch najmä dobrí tenori.

Napriek tomu si Peter Dvorský myslí, že v súčasnosti vyrastá množstvo vynikajúcich spevákov. „To nie je len hlas, tam musí byť nervová sústava, odvaha, technika, vystupovanie, štýlovosť… všetko dohromady robí speváka umelcom. Záujem o operný spev alebo o to byť dobrým spevákom je dnes vo svete enormný. Neviem, či v minulosti boli také silné ročníky ako sú teraz,“ uzavrel Peter Dvorský.

Reklama

[nggallery id=923]

Autor: Martin Palkovič

 

Populárne články