Connect with us

Kultúra

Architekt Dušan Krepop vystavuje vo Fontáne

Published

on

Reklama

Svoju prvú výstavu Duša v obrazoch prezentoval v galérii Fontána architekt Dušan Krepop. K jeho výtvarníckej premiére mu prišlo zagratulovať množstvo osobností – fotograf Ctibor Bachratý, speváčka Adriena Bartošová, gitarista Juraj Burian i hudobník Marián Varga.

[singlepic id=16374 w=320 h=240 float=right]„Maľovať som začal, keď som mal päť rokov. Potom som celý život maľoval ako architekt a asi pred dvoma rokmi som si povedal, že si splním sen a namaľujem vlastné obrazy,“ povedal počas vernisáže Dušan Krepop. Neznalí diváci sa totiž pýtali, prečo sú takmer všetky obrazy datované rokom 2011.

Reklama

Diela vznikali podľa autora veľmi rýchlo, pretože niektoré z nich nosil v hlave už 20 rokov. Výtvarnému umeniu sa ako architekt venoval počas celého svojho profesionálneho života, ale čas na ozajstné maľovanie si našiel až nedávno. A prečo uviedol svoju premiérovú výstavu práve v Piešťanoch? „Môj otec bol z Trebatíc. Ja som tu trávil detstvo, na Eve som sa u pána Bačíka naučil plávať, trávil som tu veľa času počas prázdnin a dodnes sa sem pravidelne vraciam.“

[singlepic id=16382 w=320 h=240 float=left]Na obrazoch, ktoré budú v galérii Fontána vystavené do 7. augusta, nájdu diváci známe osobnosti (Hanu Hegerovú alebo Mariána Vargu, ktorý pri svojom portréte ochotne pózoval), ale niekoľkokrát aj autorovu fenku Galu. Jej portréty občas pripomínajú tigra –  prvý motív, ktorý autor ako dieťa namaľoval, a dodnes ho má odložený.

Reklama

Realizácie Dušana Krepopa sú po celom Slovensku. Jeho meno sa spomína v každej relevantnej encyklopédii slovenskej architektúry. Obrazy a plastiky sú reflexiou jeho spomienok i vzťahov a reakciou na to, čo sa deje okolo nás.

[nggallery id=922]

Autor: Martin Palkovič

Populárne články