Connect with us

Kultúra

Cinematik ukáže vidiecku pohostinnosť

Published

on

Reklama

Medzi najvyhľadávanejšie projekcie na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik už tradične patria tie z polnočnej sekcie. Nemenej obľúbené je celonočné premietanie. V oboch prípadoch bude tento rok zastrešujúcou témou Vidiecka pohostinnosť. 6. ročník MFF Cinematik sa uskutoční v dňoch 9. – 15. septembra v Piešťanoch.

[singlepic id=3927 w=320 h=240 float=right]Už názov sekcie Za hranicou kultu prezrádza, že sa budú premietať filmy, ktoré ak sa kultovými ešte nestali, majú k tomu viacero predpokladov. Aj keď sa radia k možno sprofanovanému žánru hororu, sú plné originálnych nápadov a scén, vďaka čomu ešte dlho ostávajú v pamätiach divákov.

Reklama

Ukazujú nám odvrátenú stranu dedinského života, pretože na vidieku nemusia žiť iba usmievaví a prívetiví obyvatelia. Za týmito maskami sa neraz skrývajú vražední maniaci, ktorí majú pivnice plné potenciálnych nástrojov na zabíjanie – a neváhajú ich použiť. Idylický svet vidieka a rozľahlých lúk s pokojne sa pasúcim dobytkom sa môže veľmi rýchlo zmeniť na temný svet plný smrtiacich pascí, kde sú výdobytky moderných technológii úplne bezcenné. Jedinou možnosťou ostáva spoliehať sa na svoje prirodzené inštinkty.

Názov témy Vidiecka pohostinnosť je inšpirovaný dnes už klasickým filmom Waltera Hilla Južanská pohostinnosť. Dej sa odohráva v Louisiane, kam prišla jednotka Národnej gardy na rutinné cvičenie. Nebyť drobného konfliktu s domácimi obyvateľmi možno by žiaden z vojakov ani neumrel.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=nLDsv5Pk40c[/youtube]

To, že s miestnymi obyvateľmi sa netreba zahrávať a že niekedy je lepšie nemiešať sa do ich záležitostí, zistí aj dvojica hlavných hrdinov vo filme Jamesa Watkinsa Jazero smrti. Zistí to však neskoro – až keď im skupina pubertiakov pokazí romantický výlet vo dvojici.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=-6j3K4MmOKs[/youtube]

Izolácia Christophera Smitha nám ukazuje, že omnoho prívetivejší nie sú ani dedinčania v maďarských lesoch. Účastníci víkendového teambuildingu zisťujú na vlastnej koži, či sú miestne hrôzostrašné historky skutočne iba historkami.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=zuz0-iqKf74[/youtube]

Vražedná pohostinnosť sa však neobmedzuje iba sa súš, prejavuje sa i na oceáne. Hovorí o tom film Júliusa Kempa Reykjavík, v origináli s veľmi výstižným názvom Reykjavik Whale Watching Massacre.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=iAb1r_Wh5Eg[/youtube]

Podstatnou zložkou dokresľujúcou celkovú atmosféru vidieka je, pochopiteľne, príroda. Filmová noc bude patriť austrálskej divočine a jej snahám zabíjať. Noc prežitia: Vitajte v Austrálii prinesie tri filmy, v ktorých sa príroda bude snažiť ľuďom dokázať, že zďaleka nie sú pánmi tvorstva.

Populárne články