Connect with us

Kultúra

Cinematik sa bude otvárať filmom o terorizme

Published

on

Reklama

Otváracím filmom 6. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik bude Carlos francúzskeho režiséra Oliviera Assayasa. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v piatok 9. septembra v piešťanskom Dome umenia o 19.00. Festival potrvá do 15. septembra.

[singlepic id=19270 w=320 h=240 float=left]Carlos je jedným z desiatich filmov, ktoré sa uchádzajú o hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award. Rozpráva životný príbeh známeho teroristu pôvodom z Venezuely IIjiča Ramíreza Sáncheza, známeho tiež ako Carlos. Práve téma terorizmu, stále aktuálna v dnešnom svete, je jedným z dôvodov, prečo festival uvedie tento film počas svojho otvorenia.

Reklama

Ramírez Sánchez sa stal v 70-tych rokoch jedným z mediálne najznámejších teroristov v Európe najmä vďaka tomu, že dokázal skĺbiť svoje odhodlanie bojovať „za palestínsku vec“ s chladným, strategickým uvažovaním. Tomuto obdobiu jeho života sa film venuje najviac, pričom najväčší priestor dostáva rukojemnícko-vražedná akcia počas zasadania OPEC vo Viedni v roku 1975. To bol zlomový moment v Carlosovom živote. Spolu s dobou sa postupne mení i on, priame bojové akcie ustupujú na úkor zákulisných ťahov.

Zlom prichádza aj vo filme. Kým dovtedy sledujeme čistý žánrový film, akčný triler, po týchto udalostiach sa mení na politický triler. Sledujeme viac taktiež osobný život hrdinu. Carlos však ani v týchto momentoch nie je romantizovaný – nie je zobrazený ani ako hrdinský bojovník proti systému, ani ako vražedné monštrum. A nesledujeme ani psychologickú drámu o vzostupe a páde. Film jednoducho rekonštruuje to, čo sa odohralo.

Reklama

Na Cinematiku bude premietaná kino-verzia filmu. Pôvodne mal Carlos pri premiére v Cannes minulý rok dĺžku 330 minút a tak bol vysielaný aj v televízii ako trojdielna mini-séria. Pre potreby kino distribúcie bol však skrátený na 165 minút.

Tak ako po ostatné roky, aj tentoraz sa môžu slávnostného otvorenia festivalu zúčastniť všetci návštevníci festivalu, nielen pozvaní hostia.

Autor: TS Cinematik

Populárne články