Connect with us

Kultúra

Cenu Zázračný oriešok si odniesli Cinka Panna a Snehulienka, motívom pre výtvarníka boli aj piešťanské jazierka

Published

on

Reklama

Festival Zázračný oriešok, Kniha v rozhlase – Rozhlas v knihe, ktorý sa koná každé dva roky, skončil v piatok 20. mája. V predposledný večer festivalu ešte organizátori slávnostne vyhlásili dva víťazné tituly. Detská i odborná porota sa vzácne zhodli a ceny Zázračného orieška, pri výtvarnom spracovaní ktorej tvorcu inšpiroval aj kúpeľný park s jazierkami, si v oboch kategóriách odniesli rovnaké diela. Z monologických rozprávok, nahovorených jedným hercom, porotcovia vybrali Cinka Pannu autora Jozefa Linharta a z rozhlasových, hraných rozprávok Snehulienku, ktorú autorsky spracoval Daniel Hevier. Hudbu k nej zložil Marián Čekovský, ktorý sa postaral aj o hudobný sprievod večera. Pretože festival má už niekoľko ročníkov aj prívlastok medzinárodný,  hostí privítala i česká veľvyslankyňa na Slovensku Lívia Klausová.

IMG_2059

Reklama

 

Štyri porotcovské tímy vyberali víťazov v dvoch kategóriách zo šiestich titulov. Na úvod slávnostného večera si ich návštevníci v piešťanskom Kursalone pripomenuli aj krátkymi ukážkami a výtvarnými animáciami. Víťazov vyhlásili najskôr detská porota a potom odborná.  Ako uviedli ich zástupcovia, všímali si rôzne aspekty rozprávok – pútavosť, hudbu, aký prínos má pre deti. Podľa predsedníčky odbornej poroty Ľubice Kepštovej ich najmä svojou atmosférou zaujala práve Cinka Panna.

Reklama

IMG_2071Dvakrát sa tak na pódiu ocitol Jozef Lenhart za svoju monologickú rozprávku Panna z huslí zrodená (z cyklu Povesti o Cinka Panne), a rovnako si za  Daniela Heviera, ktorý sa nemohol dostaviť, prevzali dvakrát cenu v jeho zastúpení členovia produkčného tímu. Hudbu k  rozprávke  Jacoba a Wilhelma Grimmovcov na motívy Pavla Dobšinského: Snehulienka zložil Marián Čekovský a spolu s Natáliou Džunkovou publiku zahral titulnú skladbu z rozprávky.
IMG_2086IMG_2091IMG_2098

IMG_2054

IMG_2115

Cenu a celý vizuál 9. ročníka festivalu rozhlasových rozprávok vytvoril výtvarník Bystrík Vančo, ktorý sa venuje najmä ilustráciám detských kníh. Hoci sa narodil v Piešťanoch, býva a tvorí v obci Červeník pri Trnave. Na úvod festivalu si jednu z cien –  originál maľby temperou prevzal Richard Stanke. Pre ostatných ocenených bola pripravená priestorová koláž z kvalitnej tlače. Pri tvorbe použil ako námet aj kúpeľné jazierka s leknami: „Rozmýšľal som nad rozprávkovou prírodou a Piešťany sú také prírodné, skoro rozprávkové kúpeľné mestečko. Máte tu park s jazierkom, v ktorom rastú lekná, tak som ho použil pri ilustrácii.“ Pre PNKy sa vyjadril i k výtvarnými animáciám prezentovaných rozprávok, kde sa tiež zhodol s výberom poroty. „Výtvarne ma zaujala Cinka Panna a animácia k Snehulienke bola kreatívna a vtipná,“ zhodnotil Bystrík Vančo, ktorý počas podujatia predstavil aj svoju tvorbu v priestoroch piešťanskej knižnice.

-ad-

Populárne články