Connect with us

Kultúra

Zázračný oriešok „načali“ Trpaslíci a otvorila Orieškolandia

Published

on

Reklama

Televíznych Trpaslíkov s ich Smajlihitmi privítal včera, v utorok 17. mája popoludní na úvod festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok 2016 Dom umenia v Piešťanoch, doslova nabitý deťmi. Malí návštevníci sedeli na schodoch a všetkých dostupných miestach a spolu s Trpaslíkmi si spievali ich najväčšie hity. Veľký úspech mali aj kalendáre s autogramami a možnosť odfotiť sa s obľúbenými televíznymi postavičkami. Oficiálne otvorenie sa ale konalo o pár hodín neskôr v Kursalone, kde hostí privítali traja moderátori a uviedli do fantazijnej krajiny Orieškolandia. Počas slávnostného večera organizátori deviateho ročníka festivalu s podtitulom Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe udelili aj dve ceny výnimočným osobnostiam.

IMG_1812Laureátom a držiteľom Zvláštnej ceny Literárneho informačného centra – Ceny Márie Ďuríčkovej, ktorá je určená autorovi v oblasti detskej tvorby za významný umelecký prínos, sa stal odborník na knižnú tvorbu pre deti, dlhoročný spolupracovník festivalu, spisovateľ, scenárista, dramaturg a vysokoškolský pedagóg Ján Uličiansky.  Pri svojom príhovore si zaspomínal na svoje začiatky i osobné skúsenosti s našou najznámejšou detskou spisovateľkou. Ján Uličiansky stojí aj za spomínanými Trpaslíkmi z dielne RTVS, kde bol autorom námetu a pôsobí ako kreatívny producent.

Reklama

 

 

Reklama

IMG_1871IMG_1918Ďalšiu Zvláštnu cenu Rozhlasu a televízie Slovenska,  určenú osobnosti, ktorá svojím celoživotným dielom výrazne ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti, získal herec Richard Stanke. V rozhovore spomenul, že po prvý raz účinkoval v rozhlase ešte ako 8-ročný. Počas štyridsiatich rokoch pôsobenia tak „prepožičal“ svoj hlas mnohým postavám a postavičkám. Ako uviedol pre PNky na všetky si už ani nepamätá, ale mal veľmi rád Tri prasiatka, ktoré nahrávali v rozhlase a vyšli i na CD-čku. „Všetci moji kamaráti, ktorí majú už odrastené deti, ho vraj s nimi počúvali niekoľko rokov. Bola to taká rozprávka s pesničkami, spolu so mnou v nej účinkovali Stano Dančiak, Robo Roth a Ivan Vojtek.“

IMG_1952IMG_1961Do Piešťan chodieval Richard Stanke pomerne často aj v detstve a myslí si, že majú oproti ostatným mestám špecifickú atmosféru: „Mali ju aj za socializmu. Kým ostatné mestá bol také šedivé, uniformované, Piešťany sa vtedajšiemu režimu nepodarilo až tak zdevastovať. A teraz sa znovu vracia ten duch, ktorý tu bol, kaviarničky, kultúrne podujatia, koncerty, obchody, možnosti, kde sa turisti a pacienti môžu zabaviť.“ Herec je stále členom Slovenského národného divadla, v súčasnosti ho môžu návštevníci na jeho doskách vidieť v hre Fanny a Alexander, ktorú odpremiérovalo SND pred pár týždňami. Okrem hrania nacvičuje na ďalšie nové predstavenie, venuje sa dabingu a ďalším projektom. Ako cenu získal dielo, ktoré vytvoril mladý slovenský ilustrátor s piešťanskými koreňmi Bystrík Vančo. Svoju ďalšiu tvorbu uvedie spolu s ilustrátorkou Danielou Olejníkovej v rámci sprievodných podujatí aj na výstave s názvom Obrázky kúzelné i hávedné v priestoroch mestskej knižnice, vernisáž sa uskutoční už dnes – vo štvrtok 18. mája o 18,30 h.

IMG_1976

IMG_1924IMG_1899Na včerajšom otvorení predstavili moderátori večera tiež dve 15-členné detské a odbornú porotu, ktorí budú počas dvoch dní hodnotiť šesť monologických rozprávok a šesť rozhlasových hier. Na základe ich rozhodnutia budú na slávnostnom vyhlásení cien vo štvrtok 19. mája večer opäť v Kursalone ocenené najlepšie súťažné tituly. Súčasťou festivalu, ktorý organizuje RTVS, Mesto Piešťany a  Mestská knižnica mesta Piešťany a záštitu nad ním prevzali aj veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová i minister kultúry SR Marek  Maďarič, je tiež tridsiatka sprievodných podujatí ako besedy, tvorivé dielne, výstavy, workshopy, stretnutia s autormi či ďalšími osobnosťami rozhlasu a televízie. Viac informácii nájdete tu.

IMG_1810

IMG_1871

IMG_1879IMG_1887

IMG_1955

IMG_1965

IMG_1966-ad-, Zdroj: www.kniznica.sk

Populárne články