Connect with us

Aktuality

Editorial: Týždeň na PNkách (13/2016)

Published

on

Reklama

Veľká noc i prázdniny sú za nami a všetci sme si v tomto týždni vychutnali aj trochu viac slnečného svetla. Hoci na dnes a zajtra meteorológovia ešte predpovedajú silnejší vietor, streda a štvrtok by mala byť vraj veľmi teplá. Na nasledujúci víkend však hlásia dážď a búrky, tak si užite najbližšie pekné dni naplno. Vybrať si môžete aj z nášho kalendára podujatí alebo pozvánok, ktoré prinášame v rubrike Kultúra, Koktail či Šport. A aby ste nestrácali prehľad o živote v meste, nezabudnite si „prelúskať“ i najnovšie aktuality. Sumár vybraných minulotýždňových správ z PNiek nájdete opäť v texte nižšie.

IMG_3853_resizeNajkrajšie dievčatá, autentické kroje, poctivo pripravené tradičné zvykoslovné scénky, to všetko ponúka piešťanský Folklórny súbor Žito, v ktorého podaní zažili diváci na Dine veľkonočné tradície . Mnohí však pri oslavách s rodinou nemysleli na následky a polícia odhalila cez sviatky až 98 prípadov alkoholu na cestách. Bilancia: 38 zadržaných vodičákov.

Reklama

 

Policajti počas uplynulého týždňa začala vyšetrovať aj nešťastie, pri ktorom mladá žena vypadla z balkóna hotela Jalta. Cudzie zavinenie zatiaľ vylúčili. Dozvedeli ste sa tiež, že Výrub na Červenej veži naďalej nemá pôvodcu, alej má byť podľa projektu revitalizovaná. Podľa viacerých komentárov na našej FB stránke by mohlo dokonca ísť o krádeže dreva a odkazujú na podobné výruby aj v ďalších lokalitách. Situáciu budeme priebežne monitorovať.

Reklama

Po neúspešnej snahe vyhlásiť železničnú trať za technickú pamiatka pokračujú zo strany obcí a miest Aktivity smerujúce k vybudovaniu cyklotrasy z Vrbového do Piešťan. V súčasnosti riešia možnosť zaradenia projektu do financovania formou regionálnych programov. Z regiónu prišla aj ďalšia pozitívna správa, po dlhých rokoch snahy Mesto Vrbové kupuje časť synagógy, po obnove by mala slúžiť kultúre. Zaujímavú novinku majú tiež v Hlohovci, kde spustili interaktívny wikibudget.

Prvý apríl bol trochu strelený a hoci sa niektorým téma zdala ošúchaná, naša Neuveriteľná správa! Piešťanci v šoku – všetky bazény a aquaparky do leta otvoria! sa stala absolútnou jednotkou v čítanosti. Menej už potešila informácia, že bazén v Sorei od dnes zatvorený pre verejnosť – tréningy pokračujú…,ktorá, žiaľ, nebola vymyslená. Napriek tomu je snahou plavcov i mesta znovuotvorenie bazéna aj pre verejnosť od 1. júna.

Horezza (10)Vysokú návštevnosť čitateľov zaznamenal aj  článok o aktivitách nového vedenia Kúpeľného ústavu F. E. Scherera, ktoré má smelé plány Keď šéf Horezzy dokončí Granit, rád by sa pustil do Slovanu a Piešťanci dostali novú nádej. Areálu týchto malých mestských kúpeľov sme sa venovali aj v pravidelnom seriáli Pamätihodnosti mesta: Vojenský kúpeľný ústav s vilou Izabela.

Korčuliarov a cyklistov zaujala tiež informácia, že Hať je opäť otvorená, Kolokruh Sĺňava si môžete opäť prejsť celý a okolie cyklotrasy pri Priore už tiež konečne upravujú. Ďalšie motivujúce novinky prišli z centra mesta, kde v parku Kvety, vysadené v decembri, začínajú pomaly rozkvitať a pešia zóna má novú atrakciu, kúpiť si môžete mincu s motívom Piešťan. Pri príležitosti Svetového dňa učiteľov zasa Mesto i kraj ocenili výnimočných učiteľov.

5Kultúrne podujatia dýchajú jarou, Vítanie jari vo Vrbovom sprevádza zverejnenie účinkujúcich na Vrbovských vetroch, Výtvarný klub pozýva na vernisáž Jarnej výstavy a ZUŠka chystá Jarný koncert spojený s výstavou. Už dnes večer si môžete vychutnať aj world music v ŽiWlli, v podaní Dua Deši, ktoré prinesie netradičné spojenie saxofónu a didgeridoo.

Aj rubrika Koktail prináša všeohochuť pozvánok a akcií, katolíci napríklad dnes Nedeľu Božieho milosrdenstva oslávia procesiou aj slávnostnou akadémiou. Priaznivci alternatívneho životného štýlu si zasa môžu vychutnať zážitky speváka zo Slobodnej Európy – Whisky v cestovateľskom kine pozýva na Srí Lanku.

11219651_1310897005593405_5689553976806959915_nZapálení lukostrelci včera trénovali aj pri Váhu, pretože Turnaj v tradičnej lukostreľbe o pohár vojvodu Ctibora sa blíži a milovníci zlatého moku sa na jeho ochutnávke zhodli, že Najlepším z Piešťanskej pivotéky je špeciál z Holíča. Priniesli sme tiež novú informáciu z kúpeľov: Izby v hoteli Esplanade prešli rekonštrukciou, pribudla aj nová reštaurácia.

športových správach sme informovali napríklad o tom, že Motocyklové preteky posunuli termín o mesiac skôr a pozvali sme vás aj na včerajší Florbal: Piešťany odohrajú v sobotu exhibičný zápas, pripravili bohatý program. Veslári si dnes zmerajú sily na trati z Hornej Stredy do Piešťan a odomknú vody Váhu. Dozvedeli ste sa aj, že pripravovaný Štafetový beh spojí Košice s Bratislavou, trať povedie aj cez Piešťany.

zdroj-rk-b7Hoci sa našej juniorskej rugbyovej reprezentácii U18 v Andorre neveľmi darilo a podľahla Bulharom ako aj Bosne a Hercegovine, piešťanskí hráči sú radi, pretože Slovenská rugbyová únia po prvýkrát vysiela na takéto významné podujatie svoju mládežnícku reprezentáciu, pre ktorú ide o historickú premiéru.

Nové správy a pozvánky Vám prinášame sedem dní v týždni, sledujte nás, „lajkujte“ a zdieľajte na Facebooku alebo sa prihláste na odber mailového newslettra. Môžete tak urobiť aj prostredníctvom kontaktného formulára.

Peknú jarnú nedeľu!

Adriana Drahovská

Populárne články