Connect with us

Aktuality

Covid-19: V župných zariadeniach sociálnych služieb budú testovať personál

Published

on

Reklama

Trnavská župa prijala prvé preventívne opatrenia  v zariadeniach sociálnych služieb už začiatkom mesiaca marec. Od 7.3. platí prísny zákaz návštev pre verejnosť, rovnako je zakázaný akýkoľvek voľný pohyb klientov mimo zariadenie. Župa prijala všetky opatrenia ešte pred tým, ako štát nariadil tieto obmedzenia centrálne.

Akékoľvek zmeny zdravotného stavu sú okamžite konzultované s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva a bez ohľadu na konkrétne príznaky, okamžite sa vykoná test na COVID- 19. V rámci zariadení sú pripravené priestory na izoláciu rizikových klientov. Župa aktuálne pripravuje karanténne zariadenia sociálnych služieb a vo všetkých DSS vyčleňuje karanténne miesta.

Reklama

Obsluhujúci personál je povinný dodržiavať všetky bezpečnostné opatrenia a používať ochranné pracovné pomôcky. Pri vstupe zamestnancov do zariadenia im je meraná telesná teplota, prebieha dezinfekcia a sú im poskytnuté nové ochranné prostriedky.

„Tiež skúmame ich cestovateľskú anamnézu a po kontakte s rizikovou osobou zamestnanec ostáva doma v karanténe. Aktuálne, v spolupráci so súkromnou spoločnosťou, pripravujeme plošné testovanie všetkých zamestnancov župných zaradení sociálnych služieb v kraji. Dezinfekcia priestorov sa vykonáva niekoľkokrát denne,“ povedal trnavský župan J. Viskupič.

Reklama

A dodal, že kraj zabezpečuje aj zásobovanie bezkontaktným spôsobom. Zároveň sú prijaté opatrenia, ktoré sú nad rámec štátom vydaných usmernení. Župa pristúpila k dočasnému zatvoreniu zariadení s ambulantnou a týždennou formou pobytu.

„Sme v úzkom kontakte s Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.  Niektoré opatrenia konkrétnych žúp a Združenia samosprávnych krajov – SK 8 si štát osvojil a sú už implementované v zariadeniach sociálnych služieb,“ dodal J. Viskupič.

Tlačová správa TTSK Ilustr. foto: FB/TTSK

Populárne články