Connect with us

Aktuality

Omšu „na Jurka“ bude celebrovať nitriansky biskup a vysielať televízia

Published

on

Reklama

Svätojurajská púť k rotunde pri Nitrianskej Blatnici, ktorej sa pravidelne v nedeľu po sviatku sv. Juraja zúčastňujú tisícky veriacich, sa koná v tomto roku 24. apríla.  Hlavným celebrantom svätej omše so začiatkom o 10.00 h bude nitriansky biskup mons. Viliam Judák a prenos z nej má vysielať aj štátna RTVS.

Svojho patróna si na tejto púti si tradične uctievajú aj skauti, organizovaním nočného pochodu „na Jurka“. Počas neho si skúšajú orientáciu v lese po tme a prekonávajú svoj strach. Sv. Juraj je symbolom rytierstva, šľachetnosti a nezištnej obetavosti. Stal sa ochrancom rytierskeho stavu, drží patronát nad anglickým kráľovstvom a je aj patrónom skautov.

Reklama

 

Kruhová kaplnka sv. Juraja je miestom stretnutia veriacich už od roku 1530. Tradíciu neprerušil ani komunistický režim. Stojí na základoch rotundy z čias Veľkej Moravy, kedy bol v jej okolí veľmožský dvorec, podobný tomu na Kostolci. Vznik stavby je datovaný na 1. tretinu 9. storočia. O záchranu tejto starorománskej pamiatky sa stará občianske združenie Rotunda Jurko. Kaplnka pred pár rokmi prešla rekonštrukciou. Svätojurskej púte, ktorá vedie krásnou prírodou Považského Inovca sa pravidelne zúčastňujú tisícky veriacich zo širokého okolia.

Reklama

-inf-, Zdroj: www.rotundajurko.sk, ilustr. foto: archív PNKy

 

 

Populárne články