Connect with us

Šport

Piešťanský hokejista poletí dolu ľadovým korytom

Published

on

Reklama

Strmý ľadový zráz plný prekážok. Na ňom štyria odvážlivci, súperia o to, kto bude skôr v cieli. Na korčuliach, rýchlosťou 70 km/h.

[singlepic id=7870 w=320 h=240 float=left]Dych vyrážajúce divadlo sa odohráva na pozadí historických centier svetových veľkomiest. Volá sa Red Bull Crashed Ice. Pri tomto športe sa totiž triešti ľad, vznikajú nebezpečné zrážky a pády, počuť nepríjemný rachot. Piešťanec Martin Klčo si to už onedlho vyskúša na vlastnej koži. Dostal sa do prvého reprezentačného tímu Slovenska.

Reklama

„Kvalifikovať sa môže hocikto, ale tento rok posiela Slovensko prvú oficiálnu reprezentáciu. Pred nami sa tam dostali už dvaja Slováci, ale súťažili len sami za seba,“ hovorí Martin. Košičan Vladimír Šandrik skončil v januári 2010 v Mníchove na výbornom 23. mieste. V tejto sezóne sa vraj zúčastnia ďalší piati „nezávislí“ pretekári zo Slovenska.

Naši najrýchlejší korčuliari súťažili 4. decembra v Trenčíne. Útočník ŠHK 37 Piešťany Martin Klčo skončil v každej z finálových jázd na druhom mieste a preto dostal možnosť zúčastniť sa extrémnych zjazdov ľadovým korytom. Túto zimu vďaka tomu navštívi  Mníchov, Valkenburg, Moskvu a Québec.

Reklama

Kvalifikácia prebiehala v Aréne Mariána Gáboríka. „Bola to jedna trať, jedno kolečko. Trvalo to asi 20 sekúnd – jeden preskok, krátky slalom, prebehnutie cez mostík, podliezanie, kľak na koleno, ľah na brucho, ešte jeden preskok a cieľ,“ opisuje trať úspešný Piešťanec.

Pozrite sa ako prebiehala kvalifikácia v Trenčíne:

Väčšina zo 60 účastníkov kvalifikácie boli hokejisti. „Je to zmes juniorov, hrajúcich aj nehrajúcich profesionálov a zopár bolo aj amatérov, ale každý už mal niečo spoločné s hokejom. Nie je to však pravidlom. Súťaže sa v minulosti zúčastnil aj Milan Krebs, ktorý robí bikros,“ priznáva Martin, ale dodáva, že hokejisti stoja skoro vždy aj na stupňoch víťazov: „Dobrí sú Švédi, Fíni, Kanaďania, Česi, Nemci, čiže hokejovo vyspelé krajiny.“

[singlepic id=7871 w=320 h=240 float=right]Preteká sa v plnej hokejovej výstroji a výhodou sú skúsenosti z tohto drsného športu. Protivníci nie sú totiž ani vo vysokej rýchlosti na seba ohľaduplní, dovolená je „hra telom“. Zjazd komplikujú aj prekážky. Bežné sú tvrdé pády aj nárazy na mantinel.

Našich reprezentantov preto čaká trojdňová príprava v rakúskom Waidringu. „Bude postavená tréningová trať,  tam by sme si to mali prvýkrát vyskúšať. Rozjazdy sú aj pred pretekmi, ale to sa už asi nedá nič naučiť. Ak niekto vie korčuľovať, má dobrú stabilitu, tak nebude mať problém. Nebezpečné sú ryhy, pretože plocha nie je nijako upravovaná. Medzi najlepšími je to potom už len o šťastí, ak niekto spadne, akoby už vypadol,“ zhŕňa svoje poznatky Martin.

Hokejové skúsenosti mu budú rozhodne užitočné, ale nebude on chýbať piešťanskému tímu? „Najprv ma chceli vyhodiť. Potom som bol za prezidentom klubu a predbežne sme sa dohodli. Musím im dať presne vedieť, kedy budem preč. Tréner nájde za mňa na zápasy náhradu, ale určite budem trénovať, pre mňa je to dôležité.“

Najlepšie momenty z Red Bull Crashed Ice 2010

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=84i7Yheey3g[/youtube]

Každopádne je to výzva a Martin je rád, že ho podporujú spoluhráči aj rodina. „Každý mi hovorí Choď do toho! Zažijem párty, nájdem si nových kamarátov, získam nové skúsenosti. A budem môcť reprezentovať Slovensko, lebo v hokeji sa mi to už asi nepodarí. Takže to určite poteší.“

Prvý závod, na ktorom sa naši reprezentanti zúčastnia bude 15. januára v Mníchove. V hlavnom meste Bavorska naposledy korčuliarom fandilo až 50 tisíc divákov. Držte palce aj vy a sledujte PNky. O výsledkoch vás budem ihneď informovať.

Text: nc Foto: Mat Rendek – Red Bull Photofiles

Populárne články