Connect with us

Novinky

Piešťanskí športovci súčasťou jediného slovenského tímu na najťažšom štafetovom závode sveta – Dolomitenmann 2016

Published

on

Reklama

Na majstrovstvách sveta extrémnych štafiet Dolomitenmann v rakúskom Lienzi mala opäť zastúpenie aj Slovenská republika. Polovicu teamu úspešnej 4-člennej štafety tvorili Piešťanci. Niekoľkonásobný víťaz ultramaratónu Baba – Kamzík a majster Slovenska v behu na sto kilometrov Martin Vrábel a biker Braňo Sivák, tohtoročný víťaz Dubnického aj Karpatského bike maratónu vo svojej kategórii. Ďalší dvaja borci, skúsený inštruktor paraglidingu Aleš Hrebík a kajakár – juniorsky majster sveta v K1 na divokej vode Janči Šajbidor, prišli z Liptovského Mikuláša.

IMG_5905

Reklama

V Dolomitoch sa predstavilo 110 štafiet z 20 krajín sveta. Slovenský team s názvom Korec Foundation Slovak Elements (Slovenské živly pod Nadáciou Jána Korca) bojoval na 60 kilometrovej trati s prevýšením 6700 metrov niečo vyše päť hodín. Bežec Martin Vrábel sa vydal za podpory povzbudzujúcich 10-tisíc divákov priamo z hlavného námestia Lienzu (600 m nm) do nadmorskej výšky 2400 metrov. Trasa bola dlhá 12 kilometrov s úctyhodným prevýšením 2000 metrov a popasoval sa s ňou za 1:49 minút.

IMG_4028

Reklama

IMG_6154IMG_6157

IMG_6160

Čip predal paraglidistovi Alešovi Hrebíkovi, ktorý absolvoval dva prelety. Pri prvom pristávaní sa musel trafiť do úzkeho priestoru medzi lanovky, a po druhom prelete, s pristátím na štadióne, na vyhradené miesto. Na bikera Braňa Siváka následne čakala 16 kilometrová trasa s 26 % sklonom a 10 km extrémny zjazd dolu po skalách, v lese ale i na mokrej tráve na zjazdovke.

IMG_6171IMG_6187Posledný zo štafety sa vydal na trať kajakár Janči Šajbidor, ktorého jazda medzi bránami začala brodením sa cez ľadovcovú riečku s teplotou 7 stupňov a skok zo 4 metrovej výšky do vody v kajaku. Po jazde medzi bránami a takmer celej trati v protiprúde, na konci musel ešte bežať takmer kilometer s pätnásťkilovým kajakom v ruke do cieľa – do centra mesta, za burácajúceho povzbudzovania obecenstva.

IMG_6376 IMG_6387IMG_6331IMG_6329Team Korec Foundation Slovak Elements získal nakoniec 32. miesto medzi 88 teamami z celého sveta. Medzi pretekármi sú každoročne totiž aj hviezdy športového neba. Tento rok medzi ne patril český majster Európy v horskej cyklistike Kristián Hynek či majster sveta v behu do vrchu Petro Mamu. Všetci členovia štafety vrátane manažérky Janky Beňačkovej, ktorá pre team zháňala sponzorov, len štartovné totiž stojí 600 eur, boli šťastní, že sa nikomu nič nestalo, keďže tento rok diskvalifikovali pre nezdolanie trate desať teamov.
Team však skoro zažil sklamanie, pri neoficiálnych výsledkoch, došlo k chybe, ale našťastie sa to hneď vysvetlilo. Číslo 48 si pomýlili s číslom 88.

-JB-

Populárne články