Connect with us

Kultúra

Vzdušné zámky reflektujú nerealizované stavebné projekty

Published

on

Reklama

Predstaničný priestor a námestie pred polyfunkčným domom Enzo, by si podľa odborníka najviac zaslúžili realizáciu existujúcich architektonických návrhov. Na výstave Vzdušné zámky sú podobných projektov desiatky. Mnohé z nich sa z papiera do reality nedostanú pravdepodobne nikdy.

[singlepic id=47760 w=320 h=240 float=right]Výstavu, ktorá mapuje nepostavené architektonické projekty v Piešťanoch a okolí otvorili 21. septembra v komunitnom centre ŽiWell. Ide zväčša o riešenia, na ktoré sa nenašli peniaze, alebo neuspeli v súťažiach. Pochádzajú zo zbierok Balneologického múzea, ale aj od hlavnej architektky mesta Jany Vitkovej a samotných autorov. Tejto téme sa v časopise Revue Piešťany venoval aj odborník na stavebné pamiatky Ľubomír Mrňa.

Reklama

„Trochu nám na tunajšej architektonickej scéne chýbal retrospektívny pohľad na to čo sa udialo a na to, na čo ľudia frflú – že sa niečo navrhne a potom to nie je. Snažili sme sa zozbierať súčasné aj historické projekty,“ povedala Lívia Gažová, jedna z autoriek výstavy. „Niektoré projekty sa možno raz budú realizovať, ale väčšina z nich sú vzdušné zámky,“ vysvetlila názov výstavy jej spoluorganizátorka Eva Rohoňová.

[singlepic id=47820 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Návrh riešenie priestoru bývalého trhoviska v centre Piešťan autorského kolektívu I. Pleidla

Na vernisáž prišiel aj architekt Bohuslav Pernecký, ktorý spolu so svojimi kolegami získal cenu CE.ZA.AR za návrh piešťanskej pešej zóny. Vzdušné zámky zahŕňajú aj niektoré jeho projekty. On sám považuje za potrebné realizovať návrh námestia pred polyfunkčnou budovou Enzo. „Neviem, či sa dá vybrať jeden projekt. Možno by to bolo bývalé trhovisko. Treba ho dotiahnuť a začleniť do systému, ktorý je okolo neho,“ odpovedal na otázku, ktorý z vystavených projektov je aktuálne najpotrebnejšie realizovať. „Máme aj viacej verejných priestorov, ktoré by si zaslúžili prehodnotiť. Napríklad predstaničný priestor je možno ešte dôležitejší ako bývalé trhovisko,“ dodal Bohuslav Pernecký.

Zároveň potvrdil svoju účasť na komentovanej cyklojazde, ktorá sa pri príležitosti Dňa architektúry uskutoční 5. októbra. Výstava Vzdušné zámky je jej sprievodným podujatím. V klube ŽiWell si ju môžete pozrieť do konca októbra.

[nggallery id=2525]

Text a foto: Martin Palkovič

REKLAMA

IJaV-2

Populárne články