Connect with us

Kultúra

Tanečnú drámu Grófka Báthory predstaví Momentum Dance Company Berlin

Published

on

Reklama

Študenti tanečného odboru berlínskej umeleckej školy spolu so žiakmi piešťanskej ZUŠ a pod vedením choreografa Jozefa Maďara predvedú originálne naštudovanie príbehu Krvavej grófky. Nezvyčajné predstavenie môžete zažiť 24. júna o 19.00 h v Dome umenia. 

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=5cEUSEb7SOA[/youtube]

Reklama

Legenda o „krvavej grófke” fascinovala choreografa a tanečného pedagóga Jozefa Maďara už ako dieťa, vyrastal totiž v Piešťanoch, v bezprostrednej blízkosti „miesta činu”. Táto zaujímavá téma bola spracovaná v mnohých literárnych predlohách ako aj filmoch, dokonca má aj svoju vlastnú operu. Autori týchto diel rozprávajú príbeh rozličným spôsobom a s použitím rozličných výrazových prostriedkov, ktoré sa len výnimočne pridŕžajú historických faktov. Jozef Maďar sa nechal týmto rozprávaním inšpirovať a pokúša sa príbeh sprostredkovať ako ho vidí svojimi očami a to prostredníctvom tanca a pohybu.

Anno 1575. Čerstvo zosobášený pár grófka Erzsébet Báthory a gróf Ferencz Nádasdy sú od seba odtrhnutí kvôli vojne proti Osmanom. Na starobylom Čachtickom hrade prežíva mladá grófka 15 dlhých a osamelých rokov bez svojho manžela. Pri príležitosti dlho očakávaného návratu grófa, usporiada grófka v záhrade svojho kaštieľa bujarú oslavu. Gróf sa ale na oslave zaľúbi do mladej šľachtičnej a opúšťa medzičasom nie celkom mladú Erzsébet. Zúfalá grófka sa cíti ponížená a v záchvate zúrivosti zabije jednu zo svojich komorných. Potom, čo si utrela krv zo svojej tváre, zbadá že jej pleť je mladšia a jasnejšia. Túžba po omladení celého tela z nej urobí chladnokrvnú masovú vrahyňu. Aby sa mohla kúpať v ľudskej krvi, pripraví s pomocou svojich lstivých služobníčok a špeciálne skonštruovanej „Železnej panny” mnohé panny o život. Až neočakávaný návrat grófa, ktorý pristihne grófku pri krvavom kúpeli, ukončí jej vraždenie a grófka je postavená pred súd…

Reklama

Text: Tlačová správa/red Foto: Tlačová správa

REKLAMA

bkk

Populárne články