Connect with us

Kultúra

Radošinci dokázali nemožné, prišli s novým a ešte lepším Jááánošíííkom

Published

on

Reklama

Polstoročie Radošinského naivného divadla oslavuje súbor pod vedením Stanislava Štepku opätovným uvedením hry, ktorá je najviac reprízovaným pôvodným titulom na Slovensku. Po premiére v Liptovskom Mikuláši, presne v deň výročia popravy národného hrdinu (17. marca 2013), prišli Radošinci s hrou Jááánošííík po tristo rokoch aj do Piešťan.

[singlepic id=44026 w=320 h=240 float=left] „Ľudia chcú mať Jánošíka ako na platni,“ povedal začiatkom tohto roka Stanislav Štepka, ktorý sa stal medzičasom čestným občanom nášho mesta. Dodal, že nové naštudovanie bude v mnohom iné. „V jednej scéne všetko zachováme, tak ako to bolo na platni, pretože ľudia chcú mať Jánošíka ako na platni. Ale ostatným scénam pokoj nedáme. Sú tam nové piesne, nová hudba a noví herci.“

Reklama

Autor dnes už kultovej hry slovo dodržal a s úsmevom sa vysporiadal aj s pasážami, ktoré sú notoricky známe. Vo chvíľach kedy už diváci v duchu alebo aj nahlas dialógy dopĺňali, vložil Štepka hercom do úst nové repliky, aby publikum nachytal a pobavil najmä ich aktuálnosťou. Zároveň všetkých presvedčil o nadčasovosti svojho diela – kritika systému spred 35 rokov totiž funguje aj v súčasnosti.

Okrem hereckých výkonov a režijného spracovania (Juraj Nvota) Radošinci zaujali aj nápaditou scénou, ktorej dominoval obal legendárnej platne. Písmená slova Jánošík poslúžili ako rekvizity a na pódiu nechýbali hudobné nástroje, pretože staré skladby v nových úpravách sú dôležitou súčasťou predstavenia.

Reklama

Po opakovaných salvách smiechu odmenili piešťanskí diváci svoje obľúbené divadlo tradičným potleskom postojačky. Ak ste Jááánošíííka nestihli, máte šancu vidieť ho ešte 8. októbra, kedy ho v Dome umenia uvedú opäť.

Rozhovor so Stanislavom Štepkom zo začiatku tohto roka nájdete tu.

[nggallery id=2348]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články