Connect with us

Kultúra

Ťahákom otvorenia sezóny Smatanová a Hex, nedeľa bude patriť folkloristom

Published

on

Reklama

Mestské kultúrne stredisko Piešťany už zverejnilo prvé objednávky účinkujúcich na Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny 2015.  Vyvrcholením programu v sobotu 6. júna by malo byť vystúpenia Zuzany Smatanovej a kapely Hex.  Na nedeľu sú zasa pripravené premiérové Národopisné slávnosti.

10400002_968410546510369_8103937953514372124_n

Reklama

Pracovnú verziu programu odprezentovala riaditeľka MsKs aj na verejnom zasadnutí Komise pre kultúru a názvoslovie v utorok 31. marca. Celá slávnosť začatia letnej sezóny by sa mala niesť aj v duchu 200. Výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Začne sa už v piatok 5. júna, kde sa v kine Fontána predstavia piešťanské deti v recitačnej súťaži a výstavou výtvarných prác. V Hudobnom pavilóne potom vystúpi české duo Kamélie.

olks

Reklama

V sobotu dopoludnia, samozrejme, nebudú chýbať mažoretky a tradičný sprievod, do ktorého sa v tomto roku môžu zapojiť všetci aktívni Piešťanci (viac informácií už čoskoro).  Prvých návštevníkov privíta už o deviatej ráno 3D Band na Kolonádovom moste. Hlavný program odštartuje od druhej popoludní. Uvádzať ho bude Veronika Paulovičová a naplánované je aj poetické pásmo, venované Štúrovi, ďalej by mali vystúpiť napríklad Mário Lopéz Dance Company, dievčenský salónny orchester Afrodité a známy klavirista R. Rikkon, ktorý bude aj sprevádzať  Sisu Sklovskú a Karolínu Beňačkovú. Hlavnými účinkujúcimi večerného programu bude od 19,00 h Zuzana Smatanová a po nej o pol desiatej večer vystúpi na pódium Hudobného pavilónu kapela Hex.

olks-2013-29

REKLAMA

kia-042015-500

Na nedeľu pripravilo Mestské kultúrne stredisko v spolupráci s aktivistom Michalom Fialom folklórny program s názvom Národopisné slávnosti 2015. Návrh vychádzal z historickej udalosti, uvedenej v piešťanskej kronike, kde sa uvádza, že 5. a 6. júla 1936 v Piešťanoch usporiadala Národopisné slávnosti Národohospodárska župa Západoslovenská  v spolupráci s miestnym spolkom Živenou a pod protektorátom dr. Alice Masarykovej. „Slávnosti presahujú rámec lokálny a majú význam celokrajinský. Tieto slávnosti podoprely dobré meno Slovenska pred zahraničím menovite pred cudzozemskými hosťami, ktorí sa v Piešťanoch zdržovali,“ píše kronikár.

unnamed

 Vyvrcholením slávnosti bol podľa kroniky 5. júl 1936: „Už v skorých ranných hodinách prichádzajú do Piešťan krojované skupiny. Dopoľudnia skúšky, Bohoslužby a prehliadka výstavy. Popoľudní o 14. hodine sprievod krojovaných skupín mestom na miesto slávnosti, na kúpeľný ostrov pri Eve. Slávnosť bola zahájená nástupom všetkých krojovaných skupína vztýčením štátnej vlajky.“ Program zahájili piešťanské a trebatické deti Vítaním jara, ďalšie folklórne skupiny predviedli najznámejšie zvyky svojho regiónu ako napríklad Fašiangy, Pod šable, Máj ale aj Vajnorská svadba či horalský Medviedok. Do Piešťan dokonca zvážali návštevníkov zvláštne vlaky.

IMG_4630

Tohtoročné nedeľné slávnosti nebudú až také rozsiahle a zamerajú sa viac na náš región. Vystúpiť by v nich mala napríklad rodina Hlbockých, spevácka skupina Povoja, Krakovienka, folklórne súbory Kolovrátok a Žito. Okrem toho sa pred Balneologickým múzeom v parku uskutoční výstava historických fotografií a vstup do expozícií múzea bude zdarma. Súčasťou bude aj piešťanský domček, ktorý mal premiéru na vianočných trhoch s ponukou tradičnej kuchyne našich predkov. V rokovaní je aj Pieščanský rýnek.

-ad-, foto: www.zuzanasmatanova.sk/galeria, archív PNky, hist. foto poskytol A. Urminský

Populárne články