Connect with us

Kultúra

Štepka píše smutné veci tak, aby sa na nich ľudia smiali

Published

on

Reklama

Vyše 8 tisíc predstavení, 53 autorských hier, 48 rokov fungovania a 80 tisíc divákov ročne. To sú čísla, ktoré ozrejmujú prečo je Radošinské naivné divadlo legendou. Pred večerným predstavením v Dome umenia prišiel o tom s divákmi do Kursalonu besedovať Stanislav Štepka. Beseda sa uskutočnila v rámci projektu Človekopis karikaturistu Boba Perneckého. Moderovala ju Katarína Beňová.

[singlepic id=23188 w=320 h=240 float=left]„Nie je to výkon, po ktorom by som padal na nos a bol by som z toho hotový. Čo ma viac otravuje je cestovanie. Ja už ten autobus tlačím dopredu, aby sme boli čím skôr doma. Na druhej strane sa teším na divákov, je to obojstranné, my sa a našimi divákmi krásne milujeme, máme sa radi,“ reagoval Stanislav Štepka na otázku o ohromnom počte predstavení a dodal, že sa snaží, aby to medzi jeho divadlom a divákmi fungovalo ako v peknom manželstve. Onedlho tento zväzok oslávi zlatú svadbu.

Reklama

„Málokto vie, že moja mama je autorka toho všetkého, lebo ja som si doma vypočul tieto pekné, autentické a možno aj vtipné vety a dal som ich do úst Kataríne Kolníkovej,“ vysvetlil autor celého repertoáru divadla. O prvej dáme RND v lete natočili dokumentárny film. Režíroval ho syn Stanislava Štepku Juraj. „On sa pozerá na pani Kolníkovú úplne inak ako ja. Rozhodol sa, že urobí takú úvahu o jej živote. Ten jej život bol hrozne komplikovaný. Čo ona zažila to je na niekoľko životov a ja tuho rozmýšľam, že o nej napíšem hru. Zuzka Krónerová to veľmi chce hrať.“

Na Štedrý večer bude tento dokument vysielať Dvojka a 25., 26., a 27. decembra Slovenská televízia prvýkrát uvedie hry Generál, Ako som vstúpil do seba a Hra o láske.

Reklama

[singlepic id=23194 w=320 h=240 float=right]V RND sa doteraz vystriedalo 150 hercov. Ďalším z nich je Martin Škoda, pôvodne člen súboru Hlavina. Mladý herec sa predviedol aj vo večernom predstavení v Dome umenia s názvom Len tak prišli. Diváci, ktorí si pamätajú začiatky RND, prirovnávali uvoľnený a výnimočne hodnoverný výkon Martina Škodu k herectvu Stanislava Štepku.

Len tak prišli zachytáva našu krajinu vo veľmi smutnom svetle, podľa autora je to však až také smutné, že sa ľudia smejú. „Táto hra je plná hnevu na to všetko čo žijeme. Nevymyslel som si žiadnu inú náhradnú krajinu, ja som jeden z občanov tejto republiky, takže ma mnoho vecí štve, ale snažím sa písať tak, aby sa ľudia na tom smiali.“ Príbeh rodiny mafiánskeho bossa, ktorú sledujú dvaja mimozemšťania – obyčajní ľudia v podaní Štepku a Škodu, ocenili piešťanskí diváci dlhotrvajúcim aplauzom.

[nggallery id=1286]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články