Connect with us

Kultúra

Lasicovi sa na Satinského expedície chodiť nechcelo

Published

on

Reklama

Jedinečnú knihu Júliusa Satinského s názvom Expedície 1973 – 1982 prišli do Piešťanského  informačného centra 9. decembra predstaviť jeho dcéra Lucia, manželka Viera a aforista Tomáš Janovic. Debatu moderoval Dado Nagy.

[singlepic id=23204 w=320 h=240 float=right]„Julo už na začiatku povedal, že on nás bude viesť. Vlado (Bednár, pozn. red.) sa uškrnul, Julo nasadil vodcovský krok a o hodinu-dve sme sa ocitli presne tam, odkiaľ sme vyštartovali. Odvtedy nás už viedol iba Vlado,“ spomína Tomáš Janovic účastník jedeného z výletov zachytených v knihe. Predčasne zosnulý spisovateľ Vladimír Bednár chodil so Satinským na kratšie, či dlhšie túry pravidelne, jeho herecký kolega Milan Lasica bol iba raz, ale táto expedícia sa po krátkom trvaní skončila v krčme. „On je typický kaviarenský povaľač,“ povedal Tomáš Janovic.

Reklama

[singlepic id=23202 w=320 h=240 float=right]„Takto by to vyzeralo, že ja som skôr dcéra toho Lasicu,“ reagovala Lucia Satinská, ktorá sa priznala, že na podobné výlety by nikdy nešla: „Rada obdivujme hory z úctivej diaľky, z roviny.“ Napriek tomu práve ona dostala nápad vydať unikátne denníky svojho otca a na jej vydaní spolupracovala aj ako editorka. „Deti moje na toto sa pozrite, lebo po mojej smrti z toho budete žiť,“ spomenula si na otcov výrok a Tomáš Janovic dodal: „Julo bol nie len veľký turista, ale aj futurista.“

Kniha, ktorá sa svojou unikátnou grafickou úpravou a rôznymi doplnkami (mapa ČSSR, odchody autobusov a vlakov, autorské kresby) podobná na skutočný cestovateľský denník je momentálne vypredaná. Vydavateľstvo sľúbilo dotlač a tak sa k poetickému rozprávaniu zo skoro až dokumentárnych expedícií po Slovensku dostane ešte viac čitateľov.

Reklama

[nggallery id=1287]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články