Connect with us

Kultúra

Štefánikovu expozíciu doplnili vzácnou japonskou textíliou

Published

on

Reklama

Vzácny hodvábny záves z pozostalosti Milana Rastislava Štefánika sprístupnili v Balneologickom múzeu.Exponát dopĺňa bohatú zbierku venovanú tejto všestrannej osobnosti.

[singlepic id=26405 w=320 h=240 float=right]„Dostal ho pravdepodobne ako dar počas svojej diplomatickej misie v Japonsku v októbri až novembri 1918,“ povedal o pôvode závesu historik Andrej Bolerázsky. Štefánik krajinu navštívil počas svoje cesty do Ruska, kde bojovali česko-slovenské légie.

Reklama

Exponát darovala múzeu jeho sestra Oľga v roku 1933. Už v tej dobe bol v pomerne zlom stave. Na reštaurovanie sa podujala Sylvia Birkušová.

„Záves je zhotovený z hodvábnej tkaniny atlasovej väzby oranžovo hnedej farby. Výzdobu tvoria vzory zhotovené pretkávaním pozlátených papierových krúžkov. Sú to motívy chryzantém so šestnástimi lupeňmi – symbol japonského cisárstva Kiku, kruhový obrazec je budhistickým a šintoistickým symbolom večného pohybu a cirkulácie,“ vysvetlil Andrej Bolerázsky. Odborníci potvrdili, že vznikol v roku 1757. Podobnú látku v inom prevedení majú vo Victoria and Albert Museum v Londýne.

Reklama

[singlepic id=26241 w=320 h=240 float=right]Reštaurovanie závesu financovalo ministerstvo kultúry a Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Špeciálnu vitrínu, v ktorej je uložený zaplatila japonská ambasáda. Veľvyslanec Akiru Takamatsu pred odhalením textílie povedal: „Som rád, že sme mohli dopomôcť jej vystaveniu. Myslím, že táto spolupráca posilní vzťahy medzi našimi národmi.“ Unikátny záves potom odhalil spolu s riaditeľom odboru kultúry TTSK Viliamom Kubányim.

„Historickú hodnotu tkaniny ťažko stanoviť, pretože má osobitý vzťah k Slovensku. Pochádza zo Štefánikovej zbierky, ktorú on budoval zrejme so zámerom založiť etnografické múzeum. Vlastnil exponáty z rôznych oblastí sveta. Pretože predčasne zahynul sa tento jeho sen nemohol splniť,“ povedal Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea, ktoré má bohatú zbierku zo Štefánikovej pozostalosti.

[nggallery id=1468]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články