Connect with us

Kultúra

Na výlete do hudobného neznáma

Published

on

Reklama

Shina a Dano Salontay zo skupiny Longital prišli 10. novembra do Kursalonu odohrať krstný koncert k albumu Teraz tak, ako to v lete na podujatí Hudbolámač sľúbili piešťanskému publiku.

[singlepic id=7061 w=320 h=240 float=right]Krstným otcom sa stal Peter Punto Remiš. „Ja nie som najznámejší piešťanský hudobník, ako to písali na PNkách. To je predsa Rytmus,“ predstavil sa a privoňal k poháru tunajšej liečivej vody: „Vajcovkou sa v Piešťanoch krstilo už aspoň 25 albumov, ale my sme nič iné nevymysleli.“

Reklama

Potom spolu zahrali skladbu z „najlepšieho tvorivého obdobia Miša Urbana“ Ludie kapú. Znalcov tohto hitu určite prekvapilo netradičné aranžmá, o ktoré sa postaral Dano – podobne, ako v niektorých ďalších svojich pesničkách použil pri hre na elektrickú gitaru slák.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R6NUpsySNng[/youtube]

Reklama

Tento „trik“ gitaristu Led Zeppelin Jimmyho Pagea je jednou z charakteristík Longitalu. Elektronických pesničkárov z Dlhých dielov rozpoznáte aj podľa premýšľavých textov plných konkrétnych obrazov. Tie sú podfarbené zmesou zvukov prostredia a rôznych samplov a loopov. Možno aj preto sa títo originálni hudobníci nazývajú zvukovými cestovateľmi – do nepočutých krajín pozývajú aj svojich poslucháčov.

[singlepic id=7055 w=320 h=240 float=left]„My sa v našej tvorbe  vyjadrujeme len k tomu, čo sa okolo nás deje, čo sa deje v nás samých – ako reakcia na svet, a čo si o ňom myslíme. Naše spracovanie je však abstraktné – nespievame o politike, o tom ako je niečo, alebo všetko zle, na to sú noviny, televízia. Hudba smeruje niekde vyššie,“ povedali v rozhovore, ktorý poskytli PNkám pred koncertom.

Napriek tomu, že na začiatku pochybovali o atmosfére koncertu: „V podobnom priestore hráme raz za rok a väčšinou to nedopadne dobre,“ fanúšikovia boli z výletu do „hudobného neznáma“ nadšení.

Vypočujte si nový album Longitalu, prečítajte si celý rozhovor so Shinou a Danom, pozrite si fotogalériu z podujatia Hudbolámač.

[nggallery id=283]

Text, foto a video: Martin Palkovič

Populárne články