Connect with us

Kultúra

M. Okruhlica: Amerika je farma a Slovensko krásny kvetináč

Published

on

Reklama

V stredu 10. novembra začala v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána prehliadka dokumentárnych a hraných filmov o cestovaní, krajine a človeku EUROTOUR Piešťany 2010. Jej súčasťou bola aj vernisáž výstavy banskobystrického amatérskeho fotografa a cestovateľa Milana Okruhlicu s názvom Príroda amerického západu.

[singlepic id=7090 w=320 h=240 float=left]Milan Okruhlica je svieži sedemdesitnik, ktorý sa celý život venoval drevárstvu, avšak od malička ho zaujímala aj geológia a astronómia. Vďaka kamarátovi geológovi sa dostal tiež k zbieraniu kameňov a minerálov. Spolu s ním už trikrát navštívil západnú Ameriku, kde hlavným cieľom boli práve minerály, ale popri tom precestovali desať štátov od Kanady až po Mexiko a navštívili všetky prírodné parky na západnom pobreží USA. Cesty si neorganizujú vopred, jednoducho prídu, sadnú do auta, idú kam si práve zmyslia. Milan Okruhlica miluje prírodu. Na fotografiách sa snaží zachytiť jej krásu. Ako hovorí schválne sa vyhýba ľuďom, [singlepic id=7087 w=320 h=240 float=right]a tak aj keď sa pohybuje v parkoch, ktoré sú hojne navštevované, ľudí sa snaží zo záberov vynechať. Každá z ciest Milana Okruhlicu a Jozefa Molnára po USA trvala dva až tri týždne a prešli na nej okolo 7000 km, čiže spolu by už mali za sebou polovicu cesty okolo Zeme.

Reklama

Na výstave v Piešťanoch je 51 fotografií z USA a deväť fotiek zo Slovenska. „Chcem aby bolo jasné, že Slovensko je rovnako krásne, preto som sem dal aj fotografie z našej krajiny. Hovorím, že Amerika je vzhľadom na svoju veľkosť a pestrosť farma a Slovensko je krásny kvetináč. Mám pochodené Slovensko, hádam nie je miesto, kde by som nebol, takže môžem povedať, že Slovensko poznám. Slovensko je krásne, aj keď je to iná krása,“ vysvetlil na záver M. Okruhlica.

Autor:ht Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

Reklama

[nggallery id=285]

Populárne články