Connect with us

Kultúra

Na Noc múzeí chystajú program aj v piešťanských expozíciách, výťažok pôjde na opravu domčeka

Published

on

Reklama

Balneologické múzeum v Piešťanoch pozýva všetkých záujemcov o históriu na Celoslovenskú noc múzeí a galérií, ktorá sa koná už túto sobotu 21. mája. Všetky expozície piešťanského múzea otvoria svoje brány od 13 – tej až do 20 –tej hodiny večer a organizátori ponúknu aj sprievodný program pre celú rodinu. Počas podujatia budú vyberať jednorazové vstupné 0,50 € a výťažok z neho pôjde na opravu unikátneho piešťanského domčeka v priestoroch múzea v Kursalone.

IMG_9337_resizePre návštevníkov pripravilo múzeum v hlavnej budove tvorivé dielne, kvíz pre malých a veľkých, poznávací kvíz po stopách zlatníkov z doby rímskej, ukážky krojov – záujemcovia si kroj môžu aj vyskúšať a odfotiť sa v ňom, a tiež tradičnú prezentáciu historických fotografií Piešťan a okolia. K podujatiu sa Balneologické múzeum v tomto roku pripojí už po piaty raz.

Reklama

 

 

Reklama

IMG_9399_resize

Vo Vile dr. Lisku čaká na všetkých nová výstava Doba ľadová – Lovci a mamuty,  spolu s prednáškou: Mamuty vychádzajú z hmly. Otvorená bude aj Pamätná izba Ivana Krasku na nábreží za hotelom Magnólia. Program: prednes poézie Ivana Krasku a sprievodné slovo po expozícii.

IMG_8312_resize
Vstupné 0,50 € zaplatia návštevníci iba raz a vstupenka platí pre všetky otvorené expozície. Výťažok z podujatia chce múzeum použiť na unikátny piešťanský domček, ktorý je súčasťou etnografickej expozície a vyžaduje si opravu.

domček
Ako uvádza Balneologické múzeum na svojej web stránke, autentický trojpriestorový maloroľnícky dom z prelomu 19. a 20. storočia patrí bezpochyby k najatraktívnejším exponátom. Vstupná miestnosť je čiastočne predelená, jej zadnú časť tvorí tzv. čierna kuchyňa s otvoreným komínom. Najväčšiou miestnosťou v dome je izba, zariadená tradičným nábytkom: stôl umiestnený diagonálne s pecou, lavica a stoličky, posteľ, kolíska, truhlice a skriňa. „V izbe nechýbajú ani na skle maľované obrazy so sakrálnou tematikou. Vstup do usadlosti je lemovaný súsekmi na uskladnenie obilia, múky či strukovín. Návštevníka určite zaujme aj netradičný figurálny úľ v podobe muža v tradičnom odeve,“ znie popis múzea.

-inf-, Zdroj: www.balneomuzeum.sk, foto: L. Turňa, Eva Drobná – www.balneomuzeum.sk

Populárne články