Connect with us

Kultúra

Laco Teren okomentoval svoje obrazy, zátišia s jablkami sú vraj spomienkou na otca

Published

on

Reklama

Komentovaná prehliadka výstavy výtvarníka Laca Terena v Magna gallery na Teplickej ulici sa konala v utorok 28. júna za účasti kurátorky Silvie Lackovej Čúzyovej a ako hosť vystúpil aj teoretik umenia Norbert Lacko. Väčšinu nových diel, ktoré autor priniesol do Piešťan, tvoria akrylové maľby zátiší so zeleninou či ovocím. Tie s jablkami sú vraj spomienkou na otca.

P1040407

Reklama

„Sú tam obrazy, ktoré vznikli v záhrade môjho otca na Mierove. Kde sú jablká, tak je to doma. Tie maľby sú vlastne rozhovory s mojím otcom,“ uviedol L. Teren. Spomenul, že jeho otec mal veľkú záhradu, ktorú miloval. Hoci ako dieťa neznášal v nej pracovať, dnes mu jej priestor poskytuje azyl.

 

Reklama

Aj samotný názov výstavy Melancholický pútnik podľa neho hovorí o návrate ku koreňom. „Zem je guľatá a každý sa vráti na to miesto, z ktorého vyšiel, takže ja sa vrátim vlastne do Piešťan,“ s úsmevom si pripomenul tiež svoje zážitky z prázdnin, ktoré trávil v Piešťanoch.

Čítajte tiež: Laco Teren si myslí, že Piešťany majú skvelé svetlo pre maliarov

 

P1040422

Zátišia alebo kvety maľuje Laco Teren naozaj rád. „Niekto povie že v roku 2016 niekto maľuje zátišia, tak je na hlavu, to isté aj s kvetmi. Ale ja mám z toho radosť. Preto vlastne zátišia,“ vysvetlil. Teoretik umenia Noro Lacko však pripomenul, že práve tento námet súvisí s Mementom mori, sú teda takou pripomienkou pominuteľnosti.  „Áno, a preto je fascinujúce maľovať zátišia, ktoré vznikajú ako pripomienky rozpadu a pominuteľnosti ľudstva,“ prikyvoval výtvarník a pokračoval, že čím je starší, tým viac ho uchvacujú práve prírodné tvary. „Vidím citrón a je pre mňa fascinujúci. Kus nejakej hovädzej kosti je fascinujúci.“ Podľa neho takáto tvorba má dva momenty: „Keď sa na to dívam a potom, či viem niečo zobraziť tak, aby bolo zaujímavé aj pre ostatých. Od istého času myslím aj na človeka, ktorý sa na môj obraz bude dívať. Predstava, že ho robím iba pre seba, mi nie je celkom po chuti.“

P1040412P1040406

V súvislosti s námetom vystavených malieb autor, ktorý patrí k najuznávanejším predstaviteľom súčasnej výtvarnej tvorby na Slovensku,  pridal pár príhod zo svojich študentských rokov. Spolu so svojím hosťom hovorili tiež o kombinácii maľby s kresbou, trikoch, ktoré sa používali vo výzdobe kostolov, ako aj osobitom štýle velikánov svetovej tvorby. Na záver znovu zopakoval, že jeho snahou pri  tvorbe je okrem vlastnej radosti aj potešenie iných: „Maľujem obrazy, ale určite chcem, aby tešili aj ostatných. Aby tú istú radosť, ktorú mám ja z toho natierania, cítili aj oni.“

P1040389P1040436P1040430

Výstava Ladislava Terena Melancholický pútnik potrvá v Magna Gallery do 22. júla.

P1040308

-ad-

Populárne články