Connect with us

Kultúra

Elektrárňa predstaví výstavu kúpeľnej architektúry

Published

on

Reklama

Slávnostné otvorenie výstavy s názvom „Hot Modern“ plánuje Elektrárňa Piešťany v pondelok 14. decembra o 17:00. Výtvarníčka Andrea Kalinová, architekt Martin Zaiček a fotograf Peter Kuzmin prostredníctvom svojho dlhodobého projektu prezentujú veľkolepú kúpeľnú architektúru 20. storočia na Slovensku. Na vernisáži si budete môcť vypočuť prednášku architekta Martina Zaička a prezrieť viaceré stavby liečebných domov, nachádzajúcich sa v rôznych kútoch Slovenska. 

11403344_1072844662745552_1601458332005061113_n

Reklama

Výstava Hot Modern nadväzuje na projekt Opustená (re)kreácia, ktorý sa snaží od roku 2014 mapovať a dokumentovať stav existujúcich reliktov architektúry modernizmu, prvorepublikových objektov postavených vo funkcionalistickom štýle. Sústreďuje sa najmä na veľké koncepcie urbanizmu a architektúry liečebných domov, hotelov a komplexov neskorého modernizmu, navrhnutých v období 60. a 70. rokov 20. storočia. Cieľom projektu „Hot Modern“ je zaznamenať súčasný stav a životný cyklus týchto veľkolepých architektonických koncepcií v slovenských kúpeľoch a taktiež zabrániť budúcemu znehodnoteniu kúpeľnej architektúry, ktorá sa ešte nachádza v takmer intaktnej podobe.

„Liečebné domy zrodené najmä v projektovom ústave Zdravoprojekt vyriešili problémy kapacity slovenských kúpeľov, avšak aj zásadne zasiahli do mierky existujúcej architektúry. Ich prítomnosť je však mementom veľkých ambícií, ktoré často nestihli v dôsledku normalizácie dosiahnuť realizácie. Príkladov takejto architektúry je mnoho, ich spoločenské a vedecko-odborné zhodnotenie a docenenie je ale stále pred nami. Liečebný dom Krym v Trenčianskych Tepliciach, LD Fatra v Turčianskych Tepliciach, LD Baník v Bojniciach, liečebné domy a hotely vo Vysokých Tatrách sú len malým príkladom dedičstva tejto pomerne krátkej éry budovania kúpeľnej kultúry na Slovensku. Mnohé stavby sa po desaťročiach užívania stali obeťou zabudnutia, opustenia alebo neodborného narábania či prebudovania, ktoré často poprelo ich pôvodnú myšlienku architektúry,“ znie anotácia výstavy na facebookovej stránke.

Reklama

-lt/zdroj: facebook/foto: Andrea Kalinová, Peter Kuzmin-

 

Populárne články