Connect with us

Kultúra

FATS JAZZ BAND prinesie závan tradícií – už večer

Published

on

Reklama

Koncert deväťčlenného orchestra, ktorý oživuje tradíciu hot jazzu a swingu 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia si budete môcť vypočuť už dnes, v piatok 13. novembra o 20,00 h večer v Art Jazz Gallery Kursalon.

Reklama

FATS JAZZ BAND založil klavirista Ladislav Fančovič. Orchester hrá pôvodnú swingovú hudbu, ktorá Vás prenesie do iného sveta, rozprúdi vo Vás krv a vráti Vás do doby noblesy, elegantných rób a horúcich večierkov. Ladislav Fančovič odpočutím prepisuje aranžmány z pôvodných starých nahrávok do nôt formou transkripcie. Preto máte unikátnu možnosť v ich podaní počuť presne také aranžmány, ako ich vo svojej dobe nahrali jazzové legendy. Taktiež zrekonštruované hudobné nástroje, dobové oblečenie a celkový prejav orchestra sú v úplnej zhode s obdobím, ktoré predstavujú.

Repertoár Fats Jazz Bandu obsahuje najzaujímavejšie kusy z pera legendy amerického jazzu 30-tych a 40-tych rokov 20. storočia – Thomasa „Fats“ Wallera, ktorého meno si orchester prepožičal aj do svojho názvu. Okrem toho FJB interpretuje skladby ďalších významných osobností jazzovej scény tohto obdobia ako boli Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Clarence Williams, Ella Fitzgerald, Tommy Dorsey, Count Basie, Benny Goodman, Gene Krupa a ďalší. Nájdeme v ňom však aj slovenské skladby – foxtroty a tangá, ktoré preslávil doyén slovenskej populárne hudby František Krištof Veselý a niekoľko skladieb z českej proviniencie.

Reklama

78a3ef1956

Za svoju pomerne krátku existenciu si získalo toto hudobné zoskupenie množstvo priaznivcov po celkom Slovensku, ale pozitívne správy o jeho kvalite už prekročili hranice našej republiky. Fats Jazz Band pravidelne účinkuje v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku, Nemecku, Chorvátsku či Taliansku.

Zároveň jeho členovia znovuoživili dlhoročnú tradíciu tančiarní v Bratislave pod názvom Prešporské swingové večery, na ktoré chodia priaznivci dobovo oblečení a objavujú dávno zabudnuté čaro spoločenského bontónu a hodnôt.
Ladislav Fančovič – bandleader, piano, arrangements, alto-tenor-bari saxophone
Ľubomír Kamenský – trumpet, cornet
Branislav Belorid – trombone
Pavol Hoďa – tenor-saxophone, clarinet
Michal Matejka – guitar
Pavol Kušík – double bass
Patrik Fičor – drums
Jana Dekánková – singer
Matúš Uhliarik – singer, piano

Koncert prináša International jazz Piešťany, n.o., vstup je zdarma.

-inf-, Zdroj: www.fatsjazzband.sk, foto: V. Haring

Populárne články