Connect with us

Kultúra

Dom umenia rozžiaril mladý umelec

Published

on

Reklama

Počas 10. Medzinárodného filmového festivalu Cinematik ste si určite všimli rozžiareného Domu umenia, ktorý hýril pohybujúcimi sa tvarmi. Netradičný vzhľad získal vďaka mladému umelcovi Lukášovi Matejkovi. Autor projekcie sa novým médiám venuje viac ako desať rokov a od videoartu prešiel cez mixovanie pohyblivého obrazu až k interaktívnemu umeniu a videomappingu. S festivalom Cinematik aktívne spolupracuje od roku 2008, kde v minulosti ako kurátor zostavil sekciu Videoart.

DSC02885_resize

Reklama

„MFF Cinematik mám osobne veľmi rád, má dobrú, priateľskú atmosféru. Svoju zásluhu majú okrem divákov aj organizátori, ktorí to robia veľmi dobre. V minulosti sme tu realizovali výstavy, projekcie videoartu, ale aj VJ (vídžejingové) projekcie na Dom umenia. Som rád, že sa táto naša spolupráca opätovne obnovila. A verím, že bude aj naďalej pokračovať a smerovať napríklad aj do interaktívnejších foriem, keď samotní návštevníci budú môcť tvoriť digitálne obrazy. Najviac ma teší, keď projekcia dostáva ďalšie nečakané a často veľmi jednoduché presahy. To sa dialo jeden večer aj na Cinematiku. Takmer 15 ľudí spontánne tvorilo svojimi telami tiene na budove Domu umenia a bavilo sa pri tom. Ja som ich „choreografie“ podporoval svetlejším vizuálom,“ povedal o projekcii Lukáš Matejka.

DSC02949_resize0Lukáš Matejka je mladý slovenský „multilaterálny“ umelec. V roku 2012 úspešne ukončil magisterský stupeň študijného programu Voľné výtvarné umenie na Fakulte výtvarných umení Akadémií umení v Banskej Bystrici, kde momentálne pôsobí ako interný doktorand. Projekty často signuje autorským pseudonymom Akjetam produkt. V začiatkoch tvorby sa venoval najmä médiu maľby, postupne však od statického prechádza do pohyblivého obrazu, kde využíva najmä videoart. Snahou o prepájanie jednotlivých umeleckých foriem vytvára inovatívne výtvarné presahy. Jeho kreatívna produkcia sa orientuje najmä na súčasné formy ako video, krátky film, net-art, multimediálne projekty, interaktívne inštalácie, performance, vj a taktiež grafický dizajn. Techniku found footage pravidelne aplikuje do svojich nielen filmových diel. Obsahovo, v širšom ponímaní, sa zaoberá sociálnym výskumom, kontrastom v živote človeka a prírody, intimitou, vnemom, ale aj protipólom, ako napríklad viacvrstvovej kritike vojny a inštitúcií. Spolupracoval so Štúdiom tanca Banská Bystrica, s Platformou DigiVAF(ex), Platformou pre súčasný tanec a divadlom P.A.T., festivalom Kremnické gagy, Divadlom Pôtoň Bátovce a mnohými inými.

Reklama

DSC02950_resizeDSC02920_resizeMomentálne sa venuje dizertačnej práci na tému: Digitálne umenie vo verejnom priestore. Okrem toho pracuje na projektoch  občianskeho združenia TRAKT a formujúcej sa Asociácie kreatívcov. TRAKT chystá dnes po zotmení v Trenčíne premiéru projektu Digitálne graffiti. Diváci budú môcť netradične maľovať svetlom po fasáde Domu armády. Portfólio mladého umelca nájdete tu.

_MG_3928_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

_MG_4588_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

_MG_4339_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

_MG_4332_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

_MG_4347_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

_MG_4596_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

_MG_4598_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

_MG_4600_resize

© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

20110913_cinematik_mRK_174_resize© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

20110913_cinematik_mRK_196_resize© Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany

-lt/foto: Lukáš Matejka-

Populárne články