Connect with us

Kultúra

Balónová fiesta má byť najväčšia v strednej Európe

Published

on

Reklama

Organizátori očakávajú, že podujatie priláka toľko návštevníkov ako letecké dni. Balónová megafiesta sa uskutoční 5. až 7. septembra na piešťanskom letisku. Účasť prisľúbilo 50 posádok balónov z 11 krajín.

[singlepic id=42961 w=520 h=340 float=center]

Reklama

„Momentálne sme v situácii, že sa nám hlásia posádky z celej Európy a dokonca aj z Mexika a Libanonu, ale nemôžeme už prijať ďalších záujemcov, nakoľko sme si dali limit 50 balónov,“ povedal za usporiadateľov Silvio Veselský. Dodal, že ak by tento limit v budúcnosti zvýšili na 100, dostanú sa Piešťany do top kategórie podujatí tohto druhu.

Nielen z balóna je podľa jeho slov naše mesto veľmi atraktívne, preto sa najväčšie podujatie svojho druhu v strednej Európe uskutoční práve tu.

Reklama

Na programe sú hromadné štarty balónov rôznych farieb a tvarov, vrátane obrovskej kravy. Diváci uvidia ukážky parašutizmu, tandemových zoskokov, ultraľahkých lietadiel a motorového paraglidingu. Na svoje si prídu aj modelári a žiaci základných škôl, ktorí sa každoročne zúčastňujú Dňa ozbrojených zložiek. Práve s týmto podujatím je fiesta spojená.

Jej organizátorom je spoločnosť Fly Service v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a mestom Piešťany. Letovým riaditeľom bude Julien Zimmer, francúzsky pilot balónov, ktorý má bohaté skúsenosti s podobnými podujatiami.

Do Piešťan by mali prísť aj astronauti spätí so Slovenskom. Okrem Ivana Bellu a Vladimíra Remeka dostal pozvánku aj Eugen Cernan – Američan slovenského pôvodu je posledným mužom, ktorý stál na povrchu Mesiaca.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Tomáš Hudcovič

REKLAMA

bike-centrum

Populárne články