Connect with us

Kultúra

Autor románu o Winterovi: Zaujala ma krása aj jazvy Piešťan

Published

on

Reklama

Beletristický debut nemeckého hudobného publicistu a divadelného dramaturga Kaya Zeisberga má názov Mramorový palác. Na jej obale bude vyobrazený betónový Dom umenia.

[singlepic id=32329 w=320 h=240 float=left]„Pre moju knihu je dôležitý prechod rôznymi epochami, pričom chcem upozorniť na chýbajúcu kontinuitu. V tej istej dobe, kedy postavili architektonicky a kultúrne významnú budovu Domu umenia, asanovali piešťanské synagógy aj Františkove kúpele,“ vysvetlil na tlačovej konferencii v hoteli Sandor Pavillon autor románu.

Reklama

Mramorovým palácom nazývali Pišťanci zbúraný luxusný kúpeľný dom, ktorý Winterovci dokončili v roku 1898 a pomenovali po rakúskom cisárovi Františkovi Jozefovi.

„Na Piešťanoch ma zaujala ich krása, ale aj jazvy, ktoré toto mesto má,“ povedal Kay Zeisberg a vysvetlil, že chcel najmä popísať nezmyselné ničenie dedičstva predchádzajúcich generácií, keď sa nový systém snaží vymazať symboly toho predchádzajúceho.

Reklama

Ústrednou postavou románu bude Ľudovít Winter. „Zažil štyri štátne zriadenia, tri hospodársko-spoločenské systémy, dve svetové vojny a pobyt v koncentračnom tábore,“ povedal o budovateľovi piešťanských kúpeľov autor. Nepôjde však o biografiu, ani turistického sprievodcu mestom. Dôležité sú životné osudy skutočných (medzi nimi aj Gejzu Vámoša a Ivana Kraska) aj fiktívnych ľudí.

Kniha vznikala z veľkej časti na Slovensku. Autor sa rozprával s pamätníkmi a pátral po príbehu Winterovcov priamo v teréne. Na nemecké knižné pulty sa Mramorový palác dostane v októbri. V zime ju začnú prekladať do Slovenčiny.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články