Connect with us

Šport

Veslári majú prvý paraskif

Published

on

Reklama

Oficiálnym uvedením bezbariérového skifu na vodu sa v utorok vo Veslárskom klube Sĺňava Piešťany otvorili možnosti pre rozvoj paraveslovania na Slovensku.

Veslársky klub už dávnejšie začal s vytváraním možností pre telesne znevýhodnených, ktorí by sa chceli tomu športu venovať. Základom bol špeciálne upravený trenažér, ale predovšetkým chuť a energia Andreja Vičana, bývalého úspešného aktívneho pretekára, dnes trénera a funkcionára Slovenského veslárskeho zväzu a aktivity Asociácie pomoci postihnutým (APPA), ktoré sa venuje aj pomoci telesne znevýhodneným pri prístupe k športovým aktivitám. Keďže APPA aj Veslársky klub Sĺňava pôsobia v Piešťanoch, prišlo rozhodnutie spojiť sily a umožniť záujemcom aktívne sa venovať paraveslovaniu.

Reklama

Na piešťanskej vernisáži výstavy Paralelity, ktorá vo výtvarných dielach spojila zdravých a telesne znevýhodnených športovcov, stačilo krátke stretnutie APPA s Krištofom Kubalom, mladým mužom, ktorého nadšenie pre šport priviedlo nielen na túto výstavu, ale hlavne k mnohým športovým aktivitám. A tak sa rozhodol vyskúšať aj veslovanie. Najskôr prišiel na rad trenažér a keď to počasie dovolilo, aj voda.

Krištof Kubala absolvoval viacero častí projektov Hľadáme Talenty SPV, kde si hľadal svoj šport, ktorý ho vnútorne uspokojí.

Reklama

Krištof sa pocitu slobody a voľného pohybu, ktorý zažil na vode, už nechcel vzdať. A tak, keďže trénoval na dočasne upravenom skife, bolo potrebné zakúpiť špeciálny bezbariérový skif, pri financovaní ktorého sa spojila APPA a Nadácia Jána Korca. Do tretice, aby boli podmienky pre paraveslovanie vo Veslárskom klube Sĺňava Piešťany kompletné, s finančnou pomocou Slovenského olympijského a športového výboru a klubu bolo zakúpené aj bezbariérové mólo. Profesionálne podmienky si žiadajú profesionálneho partnera, a tak do spolupráce vstupuje Slovenský paralympijský výbor. Profesionálny tím SPV sa bude starať o to, aby sa tento šport ďalej rozvíjal a napredoval, a bol rovnako úspešný, ako mnohé iné športy, v ktorých naši paralympionici vynikajú.

APPA pomohla pri prístupe k športovým aktivitám už viacerým telesne znevýhodneným. Toto považujeme za našu úlohu. Sme radi, že sme pomohli Krištofovi vyskúšať ďalší šport a sme radi, že sa mu tento šport páči. Veríme, že sa paraveslovanie pod profesionálnym vedením Veslárskeho klubu Sĺňava a Slovenského paralympijského výboru dostane medzi športy, ktoré budú Slovensko vynikajúco reprezentovať vo svete,” povedala Miriam Juhanesovičová, predsedníčka APPA.

„Ako jediný klub na Slovensku máme možnosť pracovať aj so zdravotne znevýhodnenými veslármi a verím, že do budúcnosti sa nám podarí vychovať veslára, prípadne posádku, ktorá sa dokáže nominovať aj na paralympiádu a ja chcem byť samozrejme pri tom,“ dodal Andrej Vičan z Veslárskeho klubu Sĺňava Piešťany.

Zdroj: Tlačová správa – SPV

Populárne články