Connect with us

Novinky

Piešťanci sa na Slovakmanovi nestratili

Published

on

Reklama

Najvyššie umiestnenie spomedzi reprezentantov mesta, v ktorom sa preteky v dlhom triatlone konali, dosiahla Janka Beňačková (na titulnej snímke). V sobotu sa stala vicemajsterkou Slovenska.

Už len absolvovať 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu je víťazstvom. V sobotu 1. augusta to zvládlo viacero Piešťancov. Vďaka počasiu, ktoré v našom meste v prvú augustovú sobotu vláde, pritom Slovakmana prirovnávajú k pretekom Ironman Havaj.

Reklama

Aj tentoraz teplota vzduchu atakovala 30 stupňov. Rekordný počet účastníkov sa postavil na štart už o 7.00 h. Ranné plávanie vo Váhu a v Sĺňave bolo najosviežujúcejšou časťou ich sobotného programu, voda mala 19 stupňov. Nasledovalo ho totiž bicyklovanie na trase Lodenica – Červeník, ktoré sťažoval silný vietor a potom ešte bežecký maratón na okruhoch Lodenica – mestský park. Kritickým úsekom bol vstup na Kolonádový most, kde dráhu železných mužov a žien križovali chodci.

Lukáš Rusnák (Black Swans Triclub) počas plávania. Foto: Jozef Beňačka.

Najrýchlejším Piešťancom bol tento rok Lukáš Rusnák (Black Swans Triclub), ktorý Slovakmana absolvoval v čase 9 hodín, 44 minút a 48 sekúnd. V silnej medzinárodnej konkurencii uzavrel prvú dvadsiatku najlepších.

Reklama

Janka Beňačková (Black Swans Triclub) dosiahla v absolútnom poradí žien 8. miesto, s časom 11:40:06.6 bola medzi Slovenkami druhá, čo pre ňu znamenalo striebornú medailu v rámci majstrovstiev Slovenska. Spomedzi Sloveniek skončila vo svojej vekovej kategórii prvá a v konkurencii českých triatlonistiek bola tretia v poradí.

Erik Ferencz (Minimon Friendly Team) počas maratónu.

Medzi piešťanskými mužmi dobehol do cieľa druhý v poradí Erik Ferencz (Minimon Friendly Team), ktorý 226 kilometrov preplával, prebicykloval a prebehol za 10 hodín 23 minút a 56 sekúnd. V absolútnom poradí to takmer dvoch stoviek mužov získal 55. miesto.

Black Swans Triclub úspešne reprezentovali aj Bohuslav Sosna (11:08:58.6), Peter Bohuš (11:31:58.1) a Marián Seitler (12:18:32.5).

Zľava Peter Bohuš, Bohuslav Sosna a Marián Seitler.

„Prejsť preteky s dĺžkou Ironman trate 3,8 km plávania, 180 km bicykel, 42 km beh sú čerešnička na torte, musíte si sledovať akurát tempo, prísun tekutín a výživy, oveľa ťažšie je však na ne natrénovať. Každý deň sa budíte s tým, že vás čaká kratší či dlhší tréning, niekedy aj dvojfázový, je to jedno, či máte povinnosti, bolí vás hlava a zadok, je zlé počasie alebo sa vám nechce, musíte sa prekonať a ísť. Sú dni, keď sa chcete na to vykašľať, ale nakoniec vám to nedá,“ povedala o príprave na preteky Janka Beňačková a dodala: „Všetci z nášho klubu sú nesmierne šťastní, že dokončili preteky, nikomu sa nič nestalo a zvládli to v tom strašnom teple bez ujmy. Ten pocit šťastia na konci sa nedá opísať, žijete z toho mesiace. Keď už raz nastúpite do tohto vlaku, nedá sa z neho tak ľahko vystúpiť.“

-red-

Populárne články