Connect with us

Kultúra

Cinematik napriek sťaženým podmienkam svoj 15. ročník neodpískal

Published

on

Reklama

Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany tento rok čaká jubilejný 15. ročník. Aj napriek neľahkým okolnostiam sa organizátori rozhodli ísť do jeho príprav s plným odhodlaním – bez zmien vo formáte, s maximálnym možným počtom skvelých filmov a sekcií, ale tiež s obvyklou dvojicou súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc. Festival sa bude konať 10. až 15. septembra v prostredí siedmich vnútorných aj vonkajších priestorov v centre Piešťan. V jeho programe nebudú chýbať ani viaceré atraktívne premiéry.

Pandémia dala kultúre tento rok poriadne na frak. Červenú kvôli nej dostalo množstvo domácich aj zahraničných podujatí – od menších až po tie najväčšie, ako sú medzinárodné filmové festivaly v Cannes či Karlových Varoch. Cinematik, ktorý sa tradične koná v prvej polovici septembra, napriek sťaženým organizačným aj finančným podmienkam svoj pätnásty ročník neodpískal. A i keď sa celosvetová kríza nepriaznivo podpísala na dostupnosti niektorých filmových titulov či účasť zahraničných hostí, program tohtoročného Cinematiku to svojim návštevníkom výraznejšie pocítiť rozhodne nedá.

Reklama

Tak, ako sa cestovateľský svet väčšiny z nás tento rok scvrkol na naše bezprostredné okolie, zameriava sa aj Cinematik v jednej zo svojich tradičných sekcií Čo dom dal na kvalitné novinky a príjemné prekvapenia z domácej scény. Niektoré z nich budú môcť návštevníci festivalu vidieť v absolútnej svetovej premiére, ako napríklad psychologickú drámu Na prach (Into Dust) režisérskej dvojice Anastasia Hoppanová a Samuel Vičan. Ponurou atmosférou nabitá žánrovka vás zavedie do podsvetia, kde sa chemik-samouk a ambiciózna mladá žena snažia presadiť na trhu so syntetickými drogami. V tomto biznise však nikdy celkom neviete, či ste práve na koni, alebo ste skôr tým koňom…

V slovenskej premiére uvidia návštevníci Cinematiku aj originálny dokument Králové videa (Video Kings) Lukáša Bulavu. Zavedie nás do čias, keď boli nové americké filmy ešte nedostupnejšie ako v čase pandémie – do 80. rokov 20. storočia, kedy sa v socialistickom Československu diváci dychtiaci po kinohitoch zo Západu museli často uspokojiť s mizerne skopírovanými videokazetami a amatérskym rýchlo-dabingom hŕstky nadšencov. Na časy, keď bol film vychytenou komoditou čierneho trhu si v dokumente zaspomínajú tí najpovolanejší – niekdajší piráti, dabéri či distribútori.

Reklama

Ďalšou slovenskou premiérou v sekcii Čo dom dal je výpravná historická dráma Bohdana Slámu Krajina ve stínu (Shadow Country). So silným hereckým ansámblom (patria do neho aj Csongor Kassai či Zuzana Kronerová) nás film prevedie turbulentnou históriou jednej pohraničnej obce, ktorá za krátke tri dekády (30.- 50. roky 20. storočia) hneď niekoľkokrát prevesovala vlajky, ale tiež prezliekala kabáty. Okrem silného príbehu film určite zaujme aj čiernobielym formátom či tým, že sa inšpiroval skutočnými udalosťami.

No a k titulom, ktoré budete môcť prvýkrát na Slovensku vidieť práve na Cinematiku, sa zaradia aj Služobníci (Servants) Ivana Ostrochovského. Opäť je to čiernobiela dráma vracajúca sa do minulosti. Jej hlavnými hrdinami sú dvaja študenti bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu, ktorí si musia vybrať medzi ľahšou cestou kolaborácie a lojalitou k vlastnej viere. Obsahom aj formou jedinečný film stihol mať svetovú premiéru ešte na februárovom Berlinale.

Súčasťou sekcie Čo dom dal je už tradične aj výber toho najlepšieho z tvorby študentov a študentiek Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici. A mladým tvorcom sa venuje aj medzinárodný workshop DOX IN VITRO organizovaný v spolupráci s CED Slovensko, ktorý je určený predovšetkým začínajúcim dokumentaristom. Ako po minulé roky, aj tentokrát prinesie dva dni nabité stretnutiami, prednáškami, konzultáciami a výmenou skúseností pod vedením európskych profesionálov z odvetví dokumentárnej réžie, scenáristiky, dramaturgie, strihu či produkcie.

Workshop sa uskutoční 8. a 9. septembra v piešťanskom Hoteli Park Avenue, záujemcovia o účasť sa môžu prihlásiť do 16., respektíve 30. augusta 2020 na stránke doxinvitro.eu (skorší termín platí pre účastníkov s vlastným projektom, neskorší pre ostatných účastníkov). Slovenskí záujemcovia majú vstup na workshop DOX IN VITRO bezplatný.

Akreditácie na 15. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sú už v predaji. Do 31. augusta budú na oficiálnej webovej stránke festivalu cinematik.sk k dispozícii za zvýhodnenú predpredajovú cenu.

Zdroj: Tlačová správa – MFF Cinematik

Populárne články