Connect with us

Novinky

Športom k zdraviu, nie k trvalej invalidite

Published

on

Reklama

V pondelok 3. decembra sa konal v Piešťanoch v poradí druhý odborný seminár, ktorý organizovala Asociácia športových klubov Piešťany. Po prvom, ktorý sa venoval oblasti športovej psychológie, bola predmetom diskusie a prednášok tentoraz téma fyzioterapie, rehabilitácie, kompenzačných cvičení a správnej životosprávy.

Význam fyzioterapie v živote mladého športovca predstavil fyzioterapeut regeneračného centra Linea Daniel Korec. V prednáške sa zameral najmä na charakteristiku pohybovej stránky detí v dnešnej dobe a porovnanie jej s minulosťou. Prítomných tiež oboznámil s problematikou svalových dysbalancií a zlého držania tela, vrátane najčastejších príčin ich vzniku. Dôležitou súčasťou života športovca by mali byť kompenzačné cvičenia a strečing.

Reklama

Nasledovala prednáška Michaely Hluchovej v ktorej sa zamerala na jednu z mnohých možností kompenzačných cvičení. Tiež potvrdila slová D. Korca, že problematika vplyvu záťaže v športe na správne držanie tela a na vznik svalových dysbalancií je známy. Následky veľkého preťaženia športovcov sú žiaľ častým zdravotným problémom, ktoré majú výrazný vplyv na zdravie, ale aj výkonnosť športovcov. V posture človeka je zafixované nesprávne cvičenie, nevhodná metodika športového tréningu, ale aj chybné pohybové stereoptypy bežného života. Prevencia zranení a kompenzácia je jednou z primárnych úloh športovej biomechaniky. Cielené posilnenie svalov, ktoré vytvárajú svalový korzet, vhodná technika pohybu pomáhajú správnym pohybovým vzorcom a tým sa znižuje výskyt zranení. SMS rešpektuje základy fyziologického pohybu na princípe recipročnej inhibície. Zahŕňa posilňovanie oslabených svalov, natiahnutie skrátených svalov, vyrovnané – centrované držanie tela a koordináciu pohybu v priestore. Metóda SM-Systém predstavuje spojenie prevencie aj rehabilitácie, preto je určite zaujímavou alternatívou k zaradeniu do telovýchovnej praxe.

Na záver prvého bloku predstavil význam výživových doplnkov Martin Minárech, odborník zo spoločnosti Kompava. Výživové doplnky nie sú v dnešnej dobe len témou dospelých a profesionálnych športovcov. Každý nadaný mladý športovec, ktorý chce podávať dokonalé výkony jeho predstavám, by mal o nich niečo vedieť. Pokiaľ sú športovci veľmi mladí, je vhodné, aby ich rodičia, ale i tréneri mali jasno v tom, čo mladý organizmus vyžaduje, aby podal ten najlepší výkon. Po prvom bloku prednášok tak ako na prvom seminári nasledovala panelová diskusia. Prezentácie prednášajúcich nájdete tu.

Reklama

Organizátorov teší účasť a záujem nielen rodičov, ale aj trénerov a funkcionárov o tento typ diskusie a komunikácie.  Rok sa uskutoční veľmi zaujímavá diskusia s bývalými športovcami na tému „Čo mi šport dal a čo vzal“. Pozvaní sú osobnosti ako Dušan Milo, Marta Brliťová (Páleníková), Robo Erban, Marcela Erbanová, Martina Hrdinová, primátor Petr Jančovič a Libor Charfreitag. Diskusný večer, ktorý sa bude konať v pondelok 21. 1. 2019 bude moderovať  Andrej Bartaloš z RTVS.

TS AŠKPN, Foto: Juraj Mráz

Populárne články